تاثیر گیاه دارویی کاکوتی (Ziziphora tenuior) بر قابلیت هضم، فراسنجه های خونی، سیستم ایمنی، باکتری های مدفوع و جمعیت نماتد میش

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 13، شماره: 37
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-13-37_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 265
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد حوریه

Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

تقی قورچی

Department of Livestock and Poultry Nutrition, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

سمیه پاشایی

Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

چکیده

چکیده مبسوط مقدمه و هدف: کاکوتی (Ziziphora tenuior) یکی از گیاهان دارویی و معطر است که پراکنش وسیعی در ایران دارد. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات گیاه کاکوتی (Ziziphora tenuior) بر قابلیت ­هضم، ماده­آلی، فراسنجه­ های خونی، سیستم ایمنی، میزان باکتری ­های اشریشیاکولای، لاکتوباسیل­ها و کل باکتری­های­ هوازی و نماتد در مدفوع میش ­های نژاد دالاق می باشد. مواد و روش ها: بدین منظور ۱۲ راس میش نژاد دالاق با میانگین وزن اولیه ۰/۵±۴۰ کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار و چهار تکرار مورد آزمایش قرار گرفتند. تیمارها شامل: ۱- جیره پایه بدون افزودنی، ۲-جیره پایه با ۲۵ گرم کاکوتی، ۳- جیره پایه با ۵۰ گرم کاکوتی در روز برای هر راس بودند. کل دوره آزمایش ۴۴ رور بود که میش­ ها پس از دو هفته سازگاری به­ مدت یک ماه با جیره­ های موردنظر تغذیه شدند. قابلیت­ هضم ماده­خشک و ماده­آلی با روش خاکستر نامحلول در اسید محاسبه شد، نمونه تازه مدفوع روزی سه بار از رکتوم هر میش در روز جمع­ آوری شد. جهت ارزیابی جمعیت میکروبی مدفوع و تعداد تخم انگل­ ها به روش تصحیح شده مک مستر، در روز آخر آزمایش نمونه مدفوع هر حیوان با استفاده از دستکش جمع ­آوری شد و با قراردادن در مخزن یخ به آزمایشگاه میکروبیولوژی منتقل شد. نمونه­گیری خون در انتهای دوره انجام شد. نمونه­ گیری خون بعداز ۱۶ ساعت گرسنگی قبل از تغذیه صبح در انتهای آزمایش انجام شد. یافته ها: نتایج نشان داد که سطوح مختلف کاکوتی تاثیر معنی­داری بر قابلیت هضم ماده­خشک، قابلیت­ هضم ماده­آلی و جمعیت میکروبی مدفوع نداشت؛ اما کمترین جمعیت باکتری­های اشریشیاکولای و لاکتوباسیل­ها در تیمار ۵۰ گرم کاکوتی مشاهده شد. سطح ۵۰ گرم کاکوتی باعث افزایش درصد لنفوسیت (۰/۰۰۷=p) و کاهش درصد نوتروفیل (۰/۰۴۸p=) به ­طور معنی ­داری نسبت به بقیه تیمارها شد. سطوح مختلف کاکوتی تاثیر معنی ­داری بر روی گلوکز، کلسترول، اوره، لیپوپروتئین با دانسیته بالا و لیپوپروتئین با دانسیته خیلی پایین نداشت، اما تیمار حاوی ۲۵ گرم کاکوتی بیشترین میزان کاهش تری­گلیسرید و لیپوپروتئین با دانسیته بالا خون را داشت. علیرغم عدم معنی­داری بالاترین میزان گلوکز، گلبول های قرمز، هموگلوبین و هماتوکریت خون در تیمار ۲۵ گرم کاکوتی بود. میزان لیپوپروتئین با دانسیته پایین با افزایش میزان کاکوتی افزایش یافت. نتیجه گیری: به­طور­کلی، به نظر می­ رسد افزودن کاکوتی به جیره می­تواند باعث افزایش ایمنی بدن و بهبود برخی فراسنجه ­های خونی و جمعیت میکروبی مدفوع شود.

کلیدواژه ها

Blood parameter, Ewes, Fecal bacteria, Immune system, Ziziphora tenuior, باکتری های مدفوع, پارامترهای خون, سیستم ایمنی, کاکوتی, میش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.