شبیه سازی عددی حریق در پارکینگ یک مجتمع تجاری و تاثیر تهویه بر غلظت دود و قابلیت دید با نرم افزار پایروسیم

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی مکانیک تبدیل انرژی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_EEDJ-9-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 495
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه بهبهانی

Department of Mechanical Engineering, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran

مهدی حمزه ای

Department of Mechanical Engineering, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran

زهرا مهردوست

Department of Mechanical Engineering, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran

محمد مقیمان

Ferdosi Univesity, Mashhad, Iran

چکیده

در سال­ های اخیر استفاده از فضای پارکینگ در ساختمان­ های بزرگ رواج یافته است. یکی از خطراتی که همواره ساختمان­ ها را تهدید می­ کند، خطر حریق می­ باشد. پس از وقوع حریق، دود تولید می­ شود. در بیشتر موارد دود ایجاد شده در اثر حریق به مراتب خطر بیشتری نسبت به آتش، برای جان افراد به دنبال دارد. بنابراین با کنترل دود می­ توان از ساختمان و افراد ساکن در آن محافظت کرد و خسارت­ های ناشی از حریق را کاهش داد. در این پژوهش پخش دود در پارکینگ یک مجتمع با استفاده از نرم ­افزار پایروسیم، مورد بررسی قرار گرفت. برای حل از معادلات ناویراستوکس، انرژی، بقاء جرم و برای آشفتگی از مدل شبیه­ سازی گردابه­ های بزرگ استفاده شد. دو سناریو برای بررسی حریق در نظر گرفته شد. در سناریوی اول پارکینگ بدون سیستم تهویه و در سناریوی دوم همراه با سیستم تهویه مورد مطالعه قرار گرفت. از اگزاست فن برای تخلیه دود و از ساپلای فن برای تامین هوای تازه استفاده شد. نتایج این دو شبیه­ سازی با یکدیگر مقایسه شد. قدرت حریق مورد بررسی ۴ مگاوات بود. نتایج نشان داد در سناریوی اول میزان غلظت دود ۰/۰۰۳ مول بر مول و قابلیت دید ۲ متر می­ باشد. در سناریوی دوم میزان غلظت دود ۰/۰۰۰۲ مول بر مول می ­شود که نسبت به سناریوی اول ۹۳% بهبود یافت. هم­چنین قابلیت دید در ابتدا به ۲ متر کاهش یافت و سپس با فعال شدن اگزاست فن و تخلیه دود در زمان ۶۰۰ ثانیه به ۲۰ متر افزایش یافت. در واقع قابلیت دید نسبت به سناریوی اول ۹۰۰% بهبود یافت. به این ترتیب، کاهش غلظت دود و افزایش قابلیت دید موجب تخلیه آسان­ تر افراد در هنگام حریق می ­شود.

کلیدواژه ها

Fire, smoke control, pyrosim software, large vortices, visibility, حریق, کنترل دود, نرم افزار پایروسیم, گردابه های بزرگ, قابلیت دید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.