بررسی تاثیر ترافیک بر انتشار PM۲.۵ با استفاده از روش رگرسیون وزنی جغرافیایی (GWR) (مطالعه موردی شهر اصفهان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 24، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-24-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شراره محمودی

کارشناس ارشد آلودگی محیط زیست، گروه محیط زیست، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران.

مژگان احمدی ندوشن

استادیار گروه محیط زیست، مرکز تحقیقات پسماند و پساب، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران. (مسوول مکاتبات)

چکیده

زمینه و هدف: میزان غلظت PM۲.۵ (ذرات معلق کمتر از­ ۵/۲ میکرون) به دلیل مضرات آن بر سلامت انسان، به یک نگرانی عمومی در شهرها مبدل شده است. در این پژوهش، با توجه به اهمیت موضوع آلودگی هوا، اثر شرایط ترافیک شهری بر روی انتشار آلاینده هوای شهری (PM۲.۵) با استفاده از مدل رگرسیون وزنی جغرافیایی (GWR) و درون یابی به روش وزن دهی معکوس فاصله (IDW) با بهره گیری از نرم افزار ArcGIS ۱۰.۵ مورد ارزیابی قرار گرفت.روش بررسی: داده های غلظت PM۲.۵  در سال ۱۳۹۸ از ۹ ایستگاه های سنجش آلودگی هوای شهرداری اصفهان، داده های بلوک جمعیتی و میزان تردد خودرو در شهر جمع آوری و وارد مدل GWR گردید و تهیه نقشه پهنه بندی غلظت آلاینده (به صورت فصلی) به روش IDW انجام گرفت.یافته ­ها: پس از اجرای رگرسیون وزنی جغرافیایی روی پارامترهای مدل، به منظور ارزیابی اعتبار مدل، مقدار R۲ محاسبه و به جهت بررسی آزمون خودهمبستگی مکانی از شاخص موران استفاده گردید. نزدیک بودن R۲ ذرات معلق به عدد ۱ نشان دهنده کارایی بالای مدل است. نتایج شاخص موران نشان داد که مدل GWR مدل خوبی برای بررسی الگوی زمانی مکانی ذرات معلق بوده است.بحث و نتیجه­ گیری: پس از مقایسه نقشه ها و بررسی پارامترهای ضریب تعیین، مشخص گردید که تردد خودرو و جمعیت (متغیرهای مستقل) بر روی افزایش آلاینده PM۲.۵ تاثیر مستقیم دارد. همبستگی بالایی با میزان R۲=۰.۷۵ بین آلاینده PM۲.۵، و متغیرهای مستقل، به خصوص در فصل تابستان مشاهده شد.

کلیدواژه ها

ترافیک, اصفهان, PM۲.۵, رگرسیون وزنی جغرافیایی (GWR), مدل IDW

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.