بازخوانی کارکرد زبانی گیاهان مقدس در شاهنامه نگاری های قرن ۹ تا ۱۱ ه.ق.

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهشنامه گرافیک نقاشی، دوره: 4، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_ARJGAP-4-7_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مزدک نظری

مربی گروه تلویزیون و هنرهای دیجیتال، موسسه آموزش عالی ارم، ایران، شیراز، نویسنده مسئول.

افسانه تابع

مربی گروه گرافیک، موسسه آموزش عالی آپادانا، ایران، شیراز.

چکیده

امروزه تردیدی نیست هنرمندان بسیاری در درازای تاریخ بشر توانسته اند بارها مفاهیم ویژه ای در آثار خویش پنهان نگاه دارند. پدیده ای که مقاله پیش روی با بهره گیری از رویکرد تطبیقی همچنین میانجی گری داده های کمی و کیفی تحریر شده و با هدف تمیزدادن اسرار موجود در مکاتب هنری این گفت وگو سعی بر بازشناسی نشانه های آن دارد. نمادهایی که به دلیل نقش ارزشمند گیاهان از جمله پیوند با امور زیستی بشر، ساختاری تازه به خود گرفته اند. از این منظر، فرجام حاصل شده از پرسش بررسی شده با عنوان «وظیفه عناصر گیاهی مقدس، در نگاره های شهنامه مکاتب هرات، تبریز دوم و قزوین چیست؟» نشان می دهد بخشی از ویژگی های تصویری نگاره ها بسان شمار گیاهان، کارکرد سیمای سبز و گاه خشک آن را دگرگون کرده باشد. کنشی که انتظار می رود نقش شخصیتی تازه برای رسیدن به حکایتی شگرف بر عهده گرفته است. رخدادی که به نظر می رسد در نخستین گام با کاهش پنداشت های طبیعت گرایانه شکل گرفته و از پی آن رسالت آرایه های تزیینی و غیرتزیینی شان را وابسته به درک پیام خفته نگاره ها نموده اند تا فراخوانی پیش آید که با آرمان گرایی و خیال پردازی هنرمندان سده های ۹ تا ۱۱ ه.ق. بتواند صورت متفاوتی از داستانی دیرینه بازگو کند. در نهایت با آمیزش روایت موجود و تقلید از قالب های رایج، حاکم بی رقیب ذهن مخاطب شوند.پدیده ای نوظهور و انتخابی شایسته، ناشی از ترکیب گونه های گیاهی مقدس، علوم متمایزی همانند میزان(اعداد) و آمار، تقسیم بندی فضا، جانمایی عناصر و دیگر ویژگی های موجود که مایه سنجش بازگفت های نوین هر مکتب گردیده است.

کلیدواژه ها

کلیدواژه ها: گیاهان مقدس, نگارگری, شاهنامه, مکتب هرات, مکتب تبریز دوم, مکتب قزوین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.