روش هیبریدی بهینه سازی ازدحام ذرات کوانتومی و گرگ خاکستری جهت آنالیز خوشه بهینه به منظور بخش بندی پوست چهره

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله پژوهش های نظری و کاربردی هوش ماشینی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ABMIR-1-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 270
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی نوشیار

گروه مهندسی برق و کامپیوتر، دانشکده فنی و مهندسی ، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

علی فهمی جعفرقلخانلو

گروه بیوالکتریک، دانشکده مهندسی پزشکی، دانشگاه صنعتی سهند، تبریز، ایران

محمد قیامی

گروه مهندسی برق، دانشکده فنی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل

مجید رستمی مقدم

گروه بیماریهای پوست، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل

چکیده

بخش بندی چهره نقش خیلی مهمی در کاربردهای آنالیز چهره مانند شناسایی هویت، آنالیز حالات چهره، انیمیشن چهره و آنالیز بیماری های پوست چهره ایفا می کند. در این مقاله، یک روش جدید هیبریدی مبتنی بر بهینه سازی ازدحام ذرات کوانتومی (QPSO) و گرگ خاکستری (GWO) جهت بهینه کردن عمل کرد خوشه بند K-Means رائه می شود. در این مطالعه، دو الگوریتم با هم ترکیب شده و در روش پیشنهادی عمل کرد استخراج در الگوریتم QPSO با قابلیت اکتشاف در الگوریتم GWO بهبود داده می شود. اندازه گیری تشابه نقش اساسی در فرآیند خوشه بندی ایفا می کند. جهت اندازه گیری تشابه، ۴ معیار فاصله ی اقلیدسی، مینکوفسکی، ماهالانوبیس و بلوک شهری در بهینه سازی الگوریتم K-Means به-کار گرفته شده است. روش پیشنهادی در مقایسه با سایر الگوریتم های فرا ابتکاری شامل الگوریتم ژنتیک (GA)، PSO، QPSO، GWO، بهینه سازی خفاش، جستجوی کلاغ عمل کرد بهتری در بخش بندی و سرعت همگرایی دارد. همچنین، نتایج نشان می دهند که فاصله ی مینکوفسکی عمل کرد بهتری در محاسبه ی تشابه داشته و بهینه سازی الگوریتم K-Means با فاصله ی مینکوفسکی نتیجه ی بهتری در بخش بندی دارد. براساس نتایج به دست آمده، ترکیب این دو الگوریتم رسیدن به جواب بهینه را تضمین کرده و از مسئله ی کمینه مکانی نیز جلوگیری می کند.

کلیدواژه ها

بخش بندی پوست چهره, بهینه سازی ازدحام ذرات کوانتومی, بهینه سازی گرگ خاکستری, تصاویر رنگی چهره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.