الگوی حاکمیت نظام سلامت ایران: یک مطالعه دلفی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی، دوره: 17، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SJSPH-17-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 574
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی محمد مصدق راد

Assistant Professor, Health management and economics department, School of Public Health, Health Information Management Research Centre, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

علی اکبری ساری

Professor, Health management and economics department, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

پریسا رحیمی تبار

Ph.D. Student in public health, Department of public health, School of health Sciences, Bielefeld University, Bielefeld, Germany

چکیده

زمینه و هدف: حاکمیت یا حکمرانی خوب نظام سلامت منجر به عملکرد بهتر نظام سلامت و در نهایت، دستیابی به نتایج سلامتی بهتر برای مردم جامعه می شود. حاکمیت نظام سلامت ایران با چالش هایی مواجه است. این پژوهش با هدف توسعه یک الگوی مناسب برای حاکمیت نظام سلامت ایران انجام شده است. روش کار: این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال ۱۳۹۵ با روش دلفی انجام شد. در این پژوهش، ابتدا مدل مناسب حاکمیت نظام سلامت ایران در شش بعد ساختار سازمانی؛ ارتباطات و همکاری بین بخشی؛ قانونگذاری؛ سیاستگذاری و برنامه ریزی استراتژیک؛ تولیت؛ و نظارت و ارزشیابی با استفاده از روش مرور تطبیقی طراحی شد. سپس، با استفاده از روش دلفی از نظرات ۲۵ نفر از خبرگان و متخصصین سیاستگذاری و مدیریت نظام سلامت در دو مرحله، برای توسعه و اعتبارسنجی مدل پیشنهادی استفاده شد. نتایج: کاهش و ادغام برخی از معاونت ها و اداره های وزارت بهداشت، توسعه ارتباطات بیشتر با سازمان های مرتبط خارج از وزارت بهداشت، تعیین اصول راهنمای تدوین قوانین و مقررات بخش سلامت، استفاده بیشتر از شواهد پژوهشی در سیاستگذاری سلامت، تدوین برنامه راهبردی نظام سلامت، تقویت تولیت اثربخش نظام سلامت و تدوین استانداردهای سیستمی جامع برای ارزشیابی و اعتباربخشی سازمان های بهداشتی و درمانی، برای تقویت سیستم حاکمیت نظام سلامت ایران ضروری است. نتیجه گیری: الگوی فعلی حاکمیت نظام سلامت ایران در دستیابی به اهداف نظام سلامت با چالش هایی مواجه است. تقویت ابعاد حاکمیت نظام سلامت زمینه را برای دستیابی به اهداف پایدار نظام سلامت فراهم می کند که در نهایت، منجر به ارتقای سلامتی مردم جامعه می شود.

کلیدواژه ها

Governance, Health system, Delphi Technique, Modeling, حاکمیت, نظام سلامت, روش دلفی, مدلسازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.