بررسی آثار هنری مانوی بازیافته از غرب چین با نگاهی به دو مفهوم «رهایی» و «بازگشت نور»
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های ادیانی، دوره: 10، شماره: 20
- کد COI اختصاصی: JR_ADYAN-10-20_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 373
نویسندگان
دانشجوی دکتری فلسفه هنر، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شاهرود، شاهرود، ایران
دانشیار گروه پژوهش هنر، دانشگاه هنر، تهران، ایران
چکیده
یکی از منابع نظری و فنی مهم هنر ایران در قرون گذشته هنر مانوی است و در گستره ای که تفکر مانوی در آن نفوذ کرده آثار هنری بازیافته در غرب چین اهمیت بسیار دارد. این اهمیت در درجه نخست به دلیل تعدد آثار هنری است که از این دیار بر جای مانده و آنگاه به واسطه سطح تکنیکی بالای آن آثار در مقایسه با دیگر نواحی مانوی نشین است. از آنجا که بیشتر محققان به فنون به کاررفته در این آثار پرداخته اند، نویسنده در این پژوهش کوشیده است با نگاهی فلسفی و حکمی آثار مانوی بازیافته در غرب چین را بررسی کند و اثرگذاری و تاثیرپذیری آنها را در پیوند با مهم ترین مکتب موجود در آن ناحیه، یعنی آیین بودایی مهایانه، و نیز هنر بومی منطقه، که همانا هنر اویغوری است، بکاود. در این مقاله، برای تبیین بهتر بحث دو مفهوم/ انگاره مانوی «رهایی» و «بازگشت نور» بررسی شده است.کلیدواژه ها
هنر مانوی, غرب چین, بازگشت نور, رهایی, آیین بودایی مهایانهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.