مروری بر دستاوردهای اخیر در زمینه ساخت و اصلاح غشاهای ضدگرفتگی میکروفیلتراسیون در تصفیه آب

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله آب و فاضلاب، دوره: 33، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WWJ-33-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شکوفه پیرا

دانشجوی کارشناسی، گروه شیمی کاربردی، دانشکده نفت و گاز گچساران، دانشگاه یاسوج، گچساران، ایران

صفورا نظری

دانشجوی دکترا، گروه شیمی کاربردی، دانشکده شیمی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

آذر اسدی

استادیار، گروه شیمی کاربردی، دانشکده نفت و گاز گچساران، دانشگاه یاسوج، گچساران، ایران

چکیده

یکی از مهم ترین چالش های پیش روی تمدن مدرن، کمبود منابع آب پاک کافی است. فناوری غشایی به دلیل صرفه جویی در مصرف انرژی، کارایی عملکردی بالا و مقرون به صرفه بودن، به عنوان یک فناوری کلیدی برای تصفیه آب از جمله آب شیرین، آب شور و همچنین تصفیه فاضلاب شهری یا صنعتی ایجاد شده است. با این حال، گرفتگی غشا که از برهم کنش غیراختصاصی بین سطح غشا و عوامل ایجادکننده گرفتگی نشات می گیرد، به طور قابل توجهی مانع استفاده کارآمد از فناوری غشایی می شود. آماده سازی غشاهای ضدگرفتگی یک رویکرد اساسی برای مقابله با مشکلات گرفتگی ناشی از انواع گوناگون عوامل ایجادکننده گرفتگی است. پیشرفت قابل توجهی در تکنیک های آماده سازی غشا و استراتژی های اصلاح آن، به ویژه در غشاهای میکروفیلتراسیون، در سال های اخیر حاصل شده است. ضمن تشریح استراتژی های کلیدی برای اصلاح غشاهای ضدگرفتگی میکروفیلتراسیون، بررسی دستاوردهای اخیر در این زمینه را برجسته ساخته و جزئیات مرتبط با تکنیک های آماده سازی و پارامترهای عملکردی بهبودیافته غشاهای بیان شده را ارائه می دهد. غشاهای نانوکامپوزیتی میکروفیلتراسیون اصلاح شده با روش اختلاط را می توان به واسطه کارایی عملکردی بالا و خواص ضدگرفتگی مطلوب در میان تمامی روش های اصلاحی که در این پژوهش به آنها پرداخته شد، به عنوان یک فناوری نوظهور در نظر گرفت که قادر به تبدیل مقیاس آزمایشگاهی/پایلوت به یک فناوری تجاری قابل اعتماد است. در حالی که به کارگیری روش های اصلاحی (اختلاط، اصلاح سطح، پلیمریزاسیون پیوندی، سل-ژل و الکتروریسی) برای مدیریت بهتر گرفتگی در غشاهای میکروفیلتراسیون، مزایایی ویژه در بهبود عملکرد و اما معایبی را نیز دارد. بنابراین، بهینه سازی روش های اصلاحی با هدف تجاری سازی غشاهای میکروفیلتراسیون اصلاح شده، بسیار ضروری است.

کلیدواژه ها

تصفیه آب, فناوری غشایی, میکروفیلتراسیون, خاصیت ضدگرفتگی, اصلاح غشا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.