شناسایی و اولویت بندی مکانیزم های کلیدی در پیاده سازی و بکارگیری راهبری فناوری اطلاعات (مورد مطالعه یک سازمان دولتی کشور)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 171

فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ITCT17_033

تاریخ نمایه سازی: 26 دی 1401

چکیده مقاله:

در سازمان های امروزی، فناوری اطلاعات به عنوان قدرتمندترین ابزار ایجاد مزیت رقابتی، مواجهه با چالش ها و استفاده مناسب از فرصت ها است. راهبری فناوری اطلاعات بر بکارگیری صحیح از ابزار فناوری اطلاعات تاکید دارد، به نحوی که بالاترین ارزش کسب و کاری را برای سازمان فراهم نماید. شرط دستیابی به راهبری اثر بخش فناوری اطلاعات سازمانی داشتن مکانیزم های ساختاری، فرآیندی و ارتباطی شفاف، قابل درک و مناسب است. با این وجود، اتفاق نظری در پژوهش های این حوزه در خصوص مکانیزم های کلیدی راهبری فناوری اطلاعات دیده نمی شود. بی تردید انتخاب و اجراء مکانیزم های مناسب چالش اصلی سازمان ها در برقراری راهبری اثر بخش فنتاوری اطلاعات محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی مکانیزم های کلیدی راهبری فناوری اطلاعات در یک سازمان دولتی، در سه گام انجام شده است. در گام نشست با بررسی گسترده و نظام مند ادبیات این حوزه ۷۱۰ مقاله از شش پایگاه علمی معتبر بدست آمد. پس از ارزیابی مقالات، ۸۳ مقاله کاملا مرتبط انتخاب گردید. در ادامه با استفاده از روش کیفی تحلیل محتوی ۳۲ مکانیزم کلیدی راهبری فناوری اطلاعات در سه دسته کلی از مقالات مرتبط استخراج شد. در گام دوم با اجرای یک مطالعه دلای فازی، مکانیزم های اکتشافی اصلاح و پالایش گردیده و ۲۵ مکانیزم کلیدی راهبری فناوری اطلاعات با اجماع خبرگان نهایی گردیدند. در گام آخر مکانیزم های کلیدی با کم روش تاپسیس فازی اولویت بندی گردیدند. نتایج این تحقیق نشان می دهد، که به ترتیب مکانیزم های ساختاری با ۴۶.۳ درصد، ارتباطی با ۳۲.۱ درصد و فرآیندی با ۲۱.۶ درصد بیشترین اهمیت را در راهبری فناوری اطلاعات سازمان مورد مطالعه به خود اختصاص داده اند.

کلیدواژه ها:

راهبری فناوری اطلاعات ، مکانیزم های راهبری فناوری اطلاعات ، دلای فازی ، تاپسیس فازی

نویسندگان

علی اصغر سالارنژاد

دانش آموخته دکتری مدیریت فناوری اطلاعات، گرایش کسب و کار هوشمند، گروه مدیریت، دانشکده مدیریت، دانشگاه امام علی (ع)

اسماعیل عامری فر

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر، گرایش نرم افزار، گروه نرم افزار، دانشکده فنی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی