بهداشت شغلی زنان و زایمان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس بین المللی بهداشت،درمان و ارتقای سلامت
  • کد COI اختصاصی: HWCONF11_078
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده مهسا مرتضوی

دانشجوی کارشناسی مامایی، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد زاهدان، زاهدان، ایران

زهرا روزگار

دانشجوی کارشناسی مامایی، عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه ازاد اسلامی، واحد زاهدان، ایران

علی حاجی فرد

دانشجوی کارشناسی پرستاری، عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زاهدان، ایران

چکیده

بهداشت شغلی عبارت است از پیشبینی ،تشخیص ،ارزیابی،کنترل و محافظت در برابر خطرات در محل کار که ممکن است منجربه آسیب و بیماری کارکنان شود.این خطرات یا عوامل استرس زا معمولا به دسته های بیولوژیکی،شیمیای،فیزیکی، ارگونومیکیو روانی تقسیم می شود (۱). سلامت از نظر سازمان بهداشت جهانی به معنای داشتن سلامت کامل جسمی،ذهنی و اجتماعیاست و صرفا به معنی نداشتن بیماری تعریف نمی کنند (۲). هر فرد بر اساس توانایی های جسمی،روحی و همچنین علاقهمندی هایش وارد حیطه شغلی ای می شود که با آن سازگار است. اگر چنین نباشد سلامت نیروی انسانی به خطر می افتد(۴ و ۳). هدف ما در این مقاله بالا بردن آگاهی جهت بهبود شرایط شغلی زنان و زایمان است.روش تحقیق: اطلاعات مربوطه ازپایگاه های اطلاعاتی Pub med ، Google scholer جستجو شد. و تجزیه و تحلیل داده ها به صورت کیفی انجام شد.یافتهها:خطرات شغلی مامایی؛ بیشتر آسیب های گزارش شده پوستی و در اثر تماس با خون و مایع آمنیوتیک است که باعث ایجادعفونت می شود. اگر چه آسیب های پوستی میتواند شامل ضربه های سوزن یا بریدگی با ابزار های نوک تیز می باشد.(۵) خطراتعفونت میتواند به خاطر ترشحات رحمی باشد که ماهیت خورندگی دارند و در اثر تماس دست هایشان با این ترشحات می توانددست ها را ملتهب و زخم کند و همچنین استنشاق بوهای مضر و نا مطبوع ناشی از ترشحات پس از زایمان هم میتواند برایماما مضر باشد است (۶). کادر درمان بخصوص ماماها بیشتر در معرض محیط های خطرناک و عفونی ،مشکلات پوستی ،آسیبهای ناشی از سوزن و احتمال ابتلا به HIV و ویروس هپاتیت ، مشکلات سیستم اسکلتی عضلانی و آلرژی ناشی از دستکش هایلاتکس قرار می گیرند. (۷) علاوه بر ان فشار کاری و استرس کاری یک ماما خیلی بالا است و ساعت کاری شان اغلب از زماندرج شده در قرار دادشان می گذرد و استراحت مطلوبی ندارند. این موضوع باعث خستگی جسمی و عاطفی آنها شده، به همیندلیل اکثر ماماها فرسودگی شغلی را تجربه می کنند (۹،۸). مهم ترین عوامل استرس زا در محیط شغلی زنان نداشتن وقتکافی برای استراحت، نارضایی از ساعت کاری و وجود فشار های روانی محیط کار است.(۱۰) نتیجه گیری:طبق برسی های انجامشده بدلیل بار کاری زیاد و منابع تجهیزاتی ناکافی،کارکنان مراقبت های بهداشتی از جمله ماماها به خطرات روانی مانند استرسو افسردگی مواجه می شوند (۱۱) هم اکنون هیچ راه حلی برای از بین بردن تمام خطرات و استرسا های شغلی زنان در حیطهی زایمان پیدا نشده و طبق مطالبی که گفته شده بهترین کار رعایت بهداشت برای پیشگیری از ابتلا است. به ماماها توصیهمیشود برای پیشگیری حتما دست ها و صورت و بازو ها و همچنین دهانشان را با آب یا سرکه شست و شو دهند.

کلیدواژه ها

زنان،بهداشت شغلی،زایمان، مراقبت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.