بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده بر بهبود رفتار های ایمن ترافیکی دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان مرودشت

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 138

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

HWCONF11_048

تاریخ نمایه سازی: 26 دی 1401

چکیده مقاله:

مقدمه: حوادث یکی از معظلات مهم و رو به رشد جامعه امروز می باشد. مهمترین پیامدهای آسیب های ترافیکی، پیامدهای ناشیاز وقوع حوادث ترافیکی بر عابران پیاده است. کودکان به روشهای مختلفی دچار حوادث ترافیکی می شوند. هدف از انجام اینمطالعه بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده بر بهبود رفتار های ایمن ترافیکی دانش آموزان مقطعابتدایی شهرستان مرودشت بود. روش بررسی: پژوهش حاضر به صورت نیمه تجربی بر روی ۲۰۰ نفر از دانش آموزان مقطع اول ودوم دبستان شهرستان مرودشت انجام شد. در این مطالعه نمونه ها به دو گروه ۱۰۰ نفره آزمون و کنترل تقسیم شدند. دانشآموزان پرسشنامه مبتنی بر الگوی پرسید- پروسید را قبل و سه ماه بعد از مداخله آموزشی تکمیل کردند. مداخله آموزشی برای گروه آزمون شامل ۸ جلسه آموزشی ۴۵ تا ۵۰ دقیقه ای در هشت هفته (هر هفته یک جلسه) به روش هایبحث گروهی کوچک، پرسش و پاسخ و نمایش عملی و همچنین بهره گیری از نمایش فیلم، پاور پوینت و کتابچه آموزشی بود. دادهها با استفاده از نرم افزار spss۲۲ و آزمون های آماری تی زوجی،تی مستقل،کای اسکوئر و در سطح معنی داری p<۰/۰۵ موردتجزیه و تحلیل قرارگرفت.نتایج: میانگین سنی دانش آموزان گروه آزمون ۷۴ / ۰ ± ۹۶ / ۷ سال و گروه کنترل ۸۱ / ۰ ± ۹۰ / ۷ سال(p=۰/۳۱۴) و میانگین بعد خانوار در گروه آزمون ۰۸ / ۱ ± ۱۰ / ۴ و در گروه کنترل ۰۲ / ۱ ± ۲۲ / ۴ ( P=۰/۲۲۸) بود که بر اساسآزمون تی مستقل تفاوت معنی داری در سن دو گروه نشان نداد. نتایج نشان داد که قبل از مداخله آموزشی اختلاف معنی داریبین دو گروه آزمون و کنترل از نظر میزان آگاهی، نگرش، نرم های انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده، قصد رفتاری و رفتارهایایمن عبور از خیابان وجود ندارد. اما در ۳ ماه پس از مداخله آموزشی گروه آزمون نسبت به گروه کنترل افزایش چشمگیری درخصوص هرکدام از موارد ذکر شده نشان داد و اختلاف معنی دار می باشد.بحث و نتیجه گیری: یافته های این پژوهش حاکی ازاثربخشی اجرای مداخله آموزشی بر آگاهی، نگرش ، نرم های انتزاعی ، کنترل رفتاری درک شده ، قصد رفتار و انجام رفتارهایایمن ترافیکی در دانش آموزان پایه اول ابتدایی بود. رفتارهای ایمنی ترافیکی باید از طریق آموزش عملی و تمرینی در رفتارکودکان نهادینه شود. برنامه آموزشی موفق باید با تمرین های کافی همراه باشد تا اعمال حرکتی خودکار شود و ظرفیت ذهنیافزایش یافته ای را برای تصمیم گیری در هنگام عبور وجود بیاورد.

کلیدواژه ها:

آگاهی ، نگرش ، دانش آموزان ، رفتار های ایمن ترافیکی