تعیین شاخص‎های تغذیه‎ای لاروهای شب پره ی برگ خوار فرفیون (Simyra dentinosa (Lep.: Noctuidae روی گونه‎های مختلف علف‎ هرز فرفیون

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: نامه انجمن حشره شناسی ایران، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JESI-25-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یونس کریم‎پور

یونس کریم‎پور

یونس کریم‎پور

یونس کریم‎پور

یعقوب فتحی‎پور

یعقوب فتحی‎پور

یعقوب فتحی‎پور

یعقوب فتحی‎پور

سعید محرمی پور

علی اصغر طالبی

چکیده

لاروهای شب پره ی برگ خوار فرفیون، Simyra dentinosa F.، از عوامل کنترل بیولوژیک علف های هرز فرفیون محسوب می شود. اطلاع از میزان تغذیه و میزبان مرجح لاروهای این شب پره می تواند در استفاده از آن ها در کنترل بیولوژیک فرفیون حائز اهمیت باشد. در این تحقیق، شاخص های تغذیه ای لاروهای شب پره ی برگ خوار فرفیون روی ۵ گونه فرفیون رایج در شهرستان ارومیه به اسامی Euphorbia macroclada Boiss. ، E. denticulata Lam. ، E. seguieriana Neck. ، E. boissieriana Prokh. و E. heteradena Jaub. & Spach. در شرایط آزمایشگاهی با دمای ۱±۱۹ درجه ی سانتی گراد، رطوبت نسبی ۵±۶۵ درصد و دوره ی نوری ۱۴ ساعت روشنایی و ۱۰ ساعت تاریکی اندازه گیری شد. آزمایش در طول دوره ی لاروی شب پره در ۴ گروه ۸ تایی و در داخل ظروف پلاستیکی شفاف به قطر دهانه ۱۴ و ارتفاع ۱۹ سانتی متر انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که به صورت معنی داری بیشترین (۹۳/۷ گرم) و کمترین (۹۸/۴ گرم) میزان تغذیه لاروهای S. dentinosa به ترتیب مربوط به فرفیون های E. macroclada و E. heteradena می باشد. میانگین وزن فضولات دفع شده توسط لاروها روی ۵ گونه فرفیون وضعیتی تقریبا مشابه با میزان تغذیه داشت. مقایسه ی میانگین وزن لاروهایS. dentinosa در تغذیه از ۵ گونه فرفیون نشان داد که از لحاظ آماری اختلاف معنی داری بین آن ها وجود ندارد اما شاخص بازدهی تبدیل غذای بلعیده شده (۱۸۷/۰) در گونه یE. heteradena به صورت معنی داری بیش از سایر گونه ها بود. نتایج کلی نشان داد که هر ۵ گونه فرفیون مورد آزمایش، میزبان لاروهای S. dentinosa بوده و از این حشره می توان برای کنترل بیولوژیک آن ها استفاده کرد.

کلیدواژه ها

شب پره ی برگ خوار فرفیون, Simyra dentinosa, شاخص های تغذیه, فرفیون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.