بررسی آزمایشگاهی زهرآگینی سه قارچ بیمارگر در کنترل سوسک شاخک بلند سارتا، Aeolesthes sarta (Col.: Cerambycidae)

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: نامه انجمن حشره شناسی ایران، دوره: 28، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JESI-28-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد ابراهیم فرآشیانی

حسن عسکری

مژگان احتشام حسینی

چکیده

سوسک شاخک بلند سارتا، Aeolesthes sarta Solsky (Col.: Cerambycidae)، در ایران و برخی از کشورهای آسیایی اهمیت اقتصادی زیادی داشته و علی رغم اهمیت آن، مطالعات معدودی درباره‎ی کنترل بیولوژیک آن صورت گرفته است. در این تحقیق قارچ های بیمارگرLecanicillium muscarium جدایه‎ی DAOM ۱۹۸۴۹۹ ،Beauveria bassiana جدایه‎ی PTCC۵۱۹۷ و Metarhizium anisopliae جدایه‎ی DEMI-۰۰۱ علیه لارو آفت مورد ارزیابی گلخانه ای قرار گرفت. قارچ ها با استفاده از روش های معمول تکثیر شده و غلظت های مختلفی از آنها (۱۰۵، ۱۰۶، ۱۰۷، ۱۰۸ اسپور در میلی‎لیتر) به همراه شاهد تهیه گردید. لاروهای تقریبا یک اندازه و یکسان به مدت نیم دقیقه از طریق غوطه ور سازی در معرض غلظت های فوق‎الذکر قرار گرفته و در دالان های لاروی مصنوعی به قطر ۵/۱ و عمق ۱۰ سانتی متر در تنه‎های درختان صنوبر، کلن ۳۲/۵۶ قرار داده شد. میزان تلفات لاروی با شکافتن و تکه تکه کردن تنه ها بعد از ۱۵ روز تعیین شده و غلظت های کشنده برای ۵۰% و ۹۰% (LC۵۰ و LC۹۰) از جمعیت لارو آفت محاسبه گردید. نتایج نشان داد که برای هر سه قارچ بیمارگر، اختلاف بین شاهد و تیمارها معنی دار بوده (۰۱/۰α = ) و غلظت های کشنده برای ۵۰% از جمعیت آفت توسطL. muscarium، B. bassiana و M. anisopliae به ترتیب ۱۰۶ × ۵۳/۸، ۱۰۷ × ۶۵/۳ و ۱۰۴ × ۷/۸ اسپور در میلی‎لیتر بود. نتایج تجزیه ی واریانس داده ها نشان داد که سه گونه قارچ مورد آزمایش و غلظت های به کار رفته با همدیگر در سطح یک درصد اختلاف معنی دار داشتند. قارچ M. anisopliae با میانگین ۹۹/۵۰ درصد بیشترین و B. bassiana با میانگین ۴۱/۳۰ درصد کمترین میزان تلفات را در لاروهای تیمار شده ایجاد نمود. همچنین مقایسه ی میانگین غلظت ها به روش دانکن مشخص نمود که تیمار ۱۰۸ اسپور در میلی‎لیتر با ۵۷/۶۸ درصد بیشترین و تیمار۱۰۵ اسپور در میلی‎لیتر با ۶۴/۳۸ درصد کمترین میزان تلفات را در لاروهای تیمار شده ایجاد نمود. مقایسه ی میانگین های مربوط به اثر متقابل دو عامل قارچ و غلظت ها نشان داد که تیمار ۱۰۸ اسپور در میلی‎لیتر از قارچ M. anisopliae با ۹/۷۸ درصد بیشترین و تیمار۱۰۵ اسپور در میلی‎لیتر از قارچ B. bassiana با ۶۶/۱۶درصد کمترین میزان تلفات را روی لاروهای تیمار شده ایجاد نمود.

کلیدواژه ها

سوسک شاخک بلند, کنترل بیولوژیک, عامل بیمارگر حشرات, Aeolesthes sarta, Beauveria bassiana, Metarhizium anisopliae, Lecanicillium muscarium

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.