بررسی مقاومت ارقام مختلف انگور به کنه ی نمدی مو، ( Colomerus vitis (Acari: Eriophyidae، در آزمایشگاه

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: نامه انجمن حشره شناسی ایران، دوره: 32، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JESI-32-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 332
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک ظهیری

محمد خانجانی

سعید جوادی خدری

چکیده

کنه ی نمدی مو،Colomerus vitis Pagenstecher ، از آفات مهم باغ های انگور غرب ایران بوده و خسارت آن در برخی موارد قابل توجه است. مشاهدات اولیه در باغ های شهر همدان نشان داد که خسارت این آفت روی تمام ارقام منطقه یکسان نیست، لذا مقاومت ارقام رایج انگور در غرب ایران به این کنه به منظور تعیین پتانسیل کاربرد ارقام مقاوم گیاه در برنامه های مدیریت این آفت طی سال های ۱۳۹۰-۱۳۸۸ مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا مقاومت ۱۰ رقم انگور شامل شاهانی، بی دانه ی سفید، موسکات گوردو، بی دانه ی قرمز، گزنه، خلیلی، عسگری، فخری، یاقوتی و فلیم سیدلس در شرایط آزمایشگاهی در دمای ۱ ± ۲۵ درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی ۵ ± ۶۵ درصد و دوره ی نوری ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی به روش دیسک گلدانی مورد مطالعه قرار گرفت. رقم های موسکات گوردو، گزنه و بی دانه ی سفید به ترتیب با میانگین ۴۵/۰ ± ۴/۱۰۰، ۷۷/۰ ± ۵/۹۵ و ۶۴/۰ ± ۴/۸۷ کنه ی نمدی به ازای هر برگ کم ترین و ارقام شاهانی، فلیم سیدلس و یاقوتی به ترتیب با میانگین ۲۳/۱ ± ۲۰، ۲۴/۱ ± ۲/۲۴ و ۱۵/۲ ± ۷/۲۴ کنه ی نمدی به ازای هر برگ بیش ترین دافعه ی تغذیه ای را نسبت به کنه ی نمدی از خود نشان دادند. بیش ترین نرخ تخم گذاری به ترتیب با میانگین ۲۶/۱ ± ۳۱/۱۴۸ و ۲۶/۲ ± ۳/۱۲۹ تخم به ازای کنه ی ماده در ارقام موسکات گوردو و گزنه و کم ترین آن با میانگین ۳۷/۱ ± ۱۰ تخم به ازای کنه ی ماده در رقم شاهانی مشاهده شد. سطح برگ رقم شاهانی در تیمار و کنترل تفاوت معنی داری با هم نداشتند. همچنین، مشاهده شد که در ارقام شاهانی و یاقوتی تراکم تریکوم نیزه ای و در ارقام موسکات گوردو و گزنه تراکم تریکوم مویی بیش تر است. باتوجه به نتایج به دست آمده، رقم های شاهانی و یاقوتی دارای بیش ترین و رقم های گزنه و موسکات گوردو دارای کم ترین سطوح مقاومت به کنه ی نمدی برگ مو بودند.

کلیدواژه ها

ارقام انگور, کنه ی نمدی مو, Colomerus vitis, غرب ایران, مقاومت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.