مطالعه اثر زاویه اتصال بر ویژگی های جریان در کانال های متقاطع
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 24، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_WASO-24-3_019
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 160
نویسندگان
چکیده
برخورد دو جریان با یکدیگر پدیدهای است که در سازه های دستساز بشر مانند شبکه های آبیاری، آب و فاضلاب و مجاری طبیعی مانند رودخانه ها مشاهده می شود. در این تحقیق با بهرهگیری از مدل آشفتگی RSM و روشVOF در نرم افزار فلوئنت، جریان متقاطع در کانال های مستطیلی مدلسازی شده است. تاثیر زاویه اتصال کانال فرعی به کانال اصلی در زوایای۳۰، ۴۵، ۶۰ و ۹۰ درجه بر الگوی جریان و سطح آب مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد با کاهش زاویه تقاطع، تراز سطح آب در بالادست تقاطع روند کاهشی و در پایین دست ناحیه تقاطع روند افزایشی دارد. عمق های بالادست تقاطع به ترتیب حدود ۲%، ۳/۴%، ۶% و ۹% بالاتر از عمق های پاییندست تقاطع در زوایای ۳۰، ۴۵، ۶۰ و ۹۰ درجه میباشند. همچنین یک ناحیه جدایی جریان در پاییندست تقاطع و یک ناحیه سکون در گوشه بالادست تقاطع و در داخل کانال اصلی تشکیل میشود. کاهش زاویه اتصال به کانال اصلی باعث کاهش ابعاد این نواحی و همچنین کاهش آشفتگی جریان در پاییندست محل تقاطع جریان می شود. شبیه سازی توزیع تنش برشی نیز نشان می دهد که تمرکز بالایی از تنش در دیواره روبروی تقاطع وجود داشته و در زوایای اتصال بزرگتر، مقدار این تنش افزایش می یابد. با افزایش زاویه تقاطع کانال ها، ابعاد ناحیه جدایی جریان نیز توسعه پیدا کرده و عرض مفید برای عبور جریان به پایین دست کاهش می یابد. با کاهش زاویه برخورد دو جریان و در نتیجه کاهش ابعاد ناحیه جدایی مشکلات ناشی از برخورد دو جریان کاهش می یابد.کلیدواژه ها
تراز سطح آب, زاویه تقاطع, فلوئنت, مدل حجم سیالاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.