تاثیر موانع منشوری شکل بر روی خصوصیات امواج عرضی در جریان کانال های باز

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 25، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-25-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین پورمحمدی

۱- دانشجوی دکتری سازه های آبی، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

مهدی قمشی

۲- استاد گروه سازه های آبی، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

سید حبیب موسوی

۲- استاد گروه سازه های آبی، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

با عبور آب از بین موانع (وجود درختان در رودخانه، پایه­های پل و هر سازه هیدرولیکی دیگر) در پائین دست آن ها جریان­های حلقوی ایجادشده و از تداخل این جریان­های حلقوی تشکیل شده، امواج سطحی که راستای انتشارشان عمود بر جهت جریان آب است، تشکیل می­شود. در این تحقیق تاثیر شکل موانع بر روی تشکیل امواج عرضی موردبررسی قرارگرفته است. برای این منظور از موانع استوانه­ای و مثلثی استفاده شد. برای مانع مثلثی دو حالت برخورد جریان به راس و ضلع مثلث در نظر گرفته شد. دبی­های ۵، ۱۵ و ۲۵ لیتر بر ثانیه و کارگذاری موانع به­صورت موازی با آرایش، ،  و  (میلی­متر در میلی­متر)، در نظر گرفته شد. درمجموع ۳۶ آزمایش صورت پذیرفت. نتایج حاصل نشان داد که شکل موانع تاثیر زیادی بر روی تشکیل امواج عرضی دارد. بیشترین میزان دامنه نسبی() (: بیشینه دامنه امواج و: عمق متوسط جریان) برای موانع استوانه­ای برای آرایش mm×mm)) در دبی ۵ لیتر بر ثانیه و به میزان ۱۰/۶۱ درصد و کمترین میزان  برای موانع مثلثی در شرایط برخورد جریان به راس مثلث برای آرایش mm×mm)) در دبی ۱۵ لیتر بر ثانیه و به­میزان ۴۶/۳ درصد حاصل شد. همچنین روابطی به­منظور تخمین عدد استراهال به­صورت تابعی از ، و (: فاصله بین ردیف­ها و: قطر موانع و: تعداد موانع در یک ردیف) در شکل­های موردنظر با استفاده از نرم افزار SPSS ارائه گردید.   واژه­های کلیدی: امواج عرضی، تراکم موانع، تواتر امواج، عدد استراهال با عبور آب از بین موانع (وجود درختان در رودخانه، پایه­های پل و هر سازه هیدرولیکی دیگر) در پائین دست آن ها جریان­های حلقوی ایجادشده و از تداخل این جریان­های حلقوی تشکیل شده، امواج سطحی که راستای انتشارشان عمود بر جهت جریان آب است، تشکیل می­شود. در این تحقیق تاثیر شکل موانع بر روی تشکیل امواج عرضی موردبررسی قرارگرفته است. برای این منظور از موانع استوانه­ای و مثلثی استفاده شد. برای مانع مثلثی دو حالت برخورد جریان به راس و ضلع مثلث در نظر گرفته شد. دبی­های ۵، ۱۵ و ۲۵ لیتر بر ثانیه و کارگذاری موانع به­صورت موازی با آرایش، ،  و  (میلی­متر در میلی­متر)، در نظر گرفته شد. درمجموع ۳۶ آزمایش صورت پذیرفت. نتایج حاصل نشان داد که شکل موانع تاثیر زیادی بر روی تشکیل امواج عرضی دارد. بیشترین میزان دامنه نسبی() (: بیشینه دامنه امواج و: عمق متوسط جریان) برای موانع استوانه­ای برای آرایش mm×mm)) در دبی ۵ لیتر بر ثانیه و به میزان ۱۰/۶۱ درصد و کمترین میزان  برای موانع مثلثی در شرایط برخورد جریان به راس مثلث برای آرایش mm×mm)) در دبی ۱۵ لیتر بر ثانیه و به­میزان ۴۶/۳ درصد حاصل شد. همچنین روابطی به­منظور تخمین عدد استراهال به­صورت تابعی از ، و (: فاصله بین ردیف­ها و: قطر موانع و: تعداد موانع در یک ردیف) در شکل­های موردنظر با استفاده از نرم افزار SPSS ارائه گردید.

کلیدواژه ها

امواج عرضی, تراکم موانع, تواتر امواج, عدد استراهال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.