برنامه ریزی تخصیص منابع آب تحت سناریو های مدیریتی در حوضه گرگان رود
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 25، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_WASO-25-3_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 216
نویسندگان
۱- دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب، گروه مهندسی آب، دانشگاه زابل
۲- دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده آب وخاک، دانشگاه زابل
۳- استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده آب وخاک، دانشگاه زابل
چکیده
با توجه به رشد سریع جمعیت و محدود بودن منابع آب، مدیریت جامع منابع آب از اهمیت فراوانی برخوردار است. برای مدیریت و برنامه ریزی بهینه منابع آب در سطح یک حوضه مدلهای مختلفی وجود دارد. در سالهای اخیر مدل WEAP به دلیل جامعیت در لحاظ کردن توام فرآیندهای فیزیکی– هیدرولوژیکی و سیستم مدیریت یکپارچه و اولویتبندی تخصیص منابع آب، مورد توجه بسیاری از محققان قرارگرفته است. هدف اصلی از انجام این تحقیق بهرهگیری از مدل WEAP برای تعیین مقدار آب تخصیص یافته برای بخش صنعت از سدهای گلستان و وشمگیر در حوضه گرگانرود (استان گلستان) بود. در این راستا ابتدا حوضه آبریز گرگانرود از نظر آورد ماهانه شبیه سازی شد و مدل برای شرایط پایه و سناریوهای مختلف اجرا گردید. برای این منظور از روش سال آبی مدل WEAP استفاده شد. در این مدل، حجم رسوبگذاری در مخازن سدها به صورت اضافه نمودن حجم مرده در پایان هر ماه به صورت تجمعی، در نظر گرفته شده است. پس از بررسیهای انجام شده و مدل نمودن حوضه گرگانرود، درصد حجم آب قابل تخصیص برای نیازهای کشاورزی، صنعت، آبزی پروری و زیستمحیطی با توجه به اهداف موردنظر طرح به دست آمد. نتایج نشان داد در برنامهریزی جدید تخصیص منابع آب حوضه گرگانرود می توان با پذیرفتن ۵ % کاهش اعتمادپذیری سیستم، نیاز صنعت حاشیه سد وشمگیر را به میزان ۵/۹ میلیون متر مکعب تامین کرد. در نظر نگرفتن رسوبگذاری مخزن در مدلسازی، میزان اعتمادپذیری سیستم را به میزان قابل توجهی کاهش داد. لحاظ نمودن کاهش رسوبگذاری در مخزن، (هر پنج سال به میزان ۱ میلیون متر مکعب) ازیک طرف و افزایش راندمان آبیاری از طرف دیگر میتواند اعتمادپذیری سیستم را در برنامهریزی حفظ کند.کلیدواژه ها
اعتمادپذیری, برنامه ریزی منابع آب, تخصیص آب, حوضه گرگان رود, مدل WEAP, مصرف صنعتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.