ارزیابی الگوریتم های ازدحام ذرات، ژنتیک و سیستم مورچگان پیوسته در بهره برداری بهینه از مخزن سد درودزن

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 25، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-25-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 106
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد زینلی

۱- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب، دانشکده آب وخاک، دانشگاه زابل

ام البنی محمدرضاپور

۲- استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده آب وخاک، دانشگاه زابل

فرید فروغی

۳- عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب، دانشگاه شیراز

چکیده

یکی از مسائل مهم بهینه سازی در مدیریت منابع آب، مساله بهره برداری بهینه از مخازن سدها است. در خصوص مسائل بهینه سازی روش های مختلفی به کار گرفته شده که با توجه به عدم توانایی روش های بهینه سازی معمول، در حل مسائل پیچیده بهینه­سازی، به کارگیری الگوریتم های فرا ابتکاری بیش ازپیش مورد توجه قرارگرفته است. در این تحقیق از الگوریتم های ازدحام ذرات، ژنتیک و سیستم مورچگان پیوسته جهت بهینه سازی بهره برداری از مخزن سد درودزن استفاده شد. افزون بر این، تاثیر اعمال قیود زنجیره ای در بدنه این الگوریتم ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با در نظر گرفتن قیود زنجیره ای تمامی برنامه­ها منجر به جواب های شدنی گردیده ولی بدون در نظر گرفتن قیود زنجیره ای در مواردی الگوریتم قادر به یافتن جواب شدنی نبوده است. لذا اعمال این قیود در بدنه این الگوریتم ها کارآیی آن ها را به مراتب بالا برد. همچنین الگوریتم ژنتیک در یافتن جواب بهینه شدنی عملکرد بهتری نسبت به دو الگوریتم دیگر داشته است. جهت تحلیل عملکرد الگوریتم ها از معیار اعتمادپذیری استفاده شده است و با توجه به این معیار که یکی از مهم ترین معیارها در تعیین عملکرد سیستم ها است، الگوریتم ژنتیک با اعتمادپذیری معادل ۹۶۴/۰، مناسب ترین عملکرد را داشته است.

کلیدواژه ها

اعتمادپذیری, الگوریتم های فرا ابتکاری, بهینه سازی, سد درودزن, قیود زنجیره ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.