اثر باکتری محرک رشد گیاه بر جذب برخی عناصر کم مصرف به وسیله ذرت در یک خاک آلوده به کادمیم تحت تنش کم آبی
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 26، شماره: 7
- کد COI اختصاصی: JR_WASO-26-7_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 234
نویسندگان
دانشجوی دکتری، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
دانشیار، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
استادیار، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
دانشیار، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
چکیده
خاک های آلوده به فلزات سنگین از جمله کادمیم عمدتا از نظر مواد غذایی و جمعیت میکروبی فقیر می باشند. تنش کم آبی در این مناطق می تواند سبب بدتر شدن شرایط برای رشد سالم گیاه گردد. کاربرد باکتری های محرک رشد گیاه به عنوان کود زیستی، با تاثیر بر قابلیت دسترسی عناصر غذایی، می تواند رشد و سلامت گیاه را بهبود بخشد. به این منظور آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل دو سطح باکتری میکروکوکوس یونانیسیس (با و بدون باکتری)، چهار سطح کادمیم (۵، ۱۰، ۲۰، و ۴۰ میلی گرم در کیلوگرم خاک)، و سه سطح رطوبتی (۱۰۰، ۸۰، و ۶۵ درصد رطوبت ظرفیت مزرعه) بود. نتایج نشان داد افزایش آلودگی خاک به کادمیم موجب کاهش وزن خشک و جذب منگنز و روی به وسیله گیاه شد درحالی که مایه زنی باکتری به خاک با افزایش وزن خشک اندام هوایی، و جذب کل روی موجب تعدیل اثر منفی کادمیم بر گیاه شد. اثر اصلی تنش کم آبی بر وزن خشک اندام هوایی، و جذب کل آهن، منگنز، روی، و مس معنادار بود و موجب کاهش این صفات گردید درحالی که مایه زنی باکتری به خاک با افزایش وزن خشک اندام هوایی و جذب عناصرآهن و روی اثر منفی تنش کم آبی را کاهش داد.کلیدواژه ها
ذرت, عناصر کم مصرف, فلز سنگین, میکروکوکوس یونانیسیساطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.