مطالعه آزمایشگاهی تاثیر امواج عمود بر جریان بر غلظت رسوبات معلق در پایین دست موانع با آرایش زیگزاگی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 26، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-26-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 251
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا پوستی زاده

فارغ التحصیل دکتری سازه های آبی دانشگاه شهید چمران، اهواز

مهدی قمشی

استاد گروه سازه های آبی، دانشگاه شهید چمران، اهواز

چکیده

بر اثر جریان سیال پیرامون مجموعه­ ای از موانع که در مسیر جریان قرار گرفته­اند و در نتیجه هم­پوشانی لایه ­های برشی و گرداب، امواج عرضی تشکیل می­شود. در این تحقیق پدیده تشکیل امواج عرضی و تاثیر آن ها بر غلظت رسوبات معلق در یک فلوم مستطیلی بررسی شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که در حالت عدم وجود موج، غلظت رسوبات معلق در انتهای بازه موانع برابر یا بیشتر از انتهای بازه بدون مانع هست. امواج عرضی با کاهش انتقال رسوبات معلق در بازه موانع، باعث کاهش غلظت رسوبات معلق در پایین­ دست بازه موانع می­گردند و موج نوع ۱ بیشترین تاثیر را داشته است. به­گونه ای که بیشینه میزان کاهش نسبت به شرایط بدون موج برای ذرات با قطر متوسط ۱۲/۰ میلی­متر در شرایط وجود موج نوع ۱ و ۲ به ­ترتیب حدود ۵/۱۲ و ۳/۸ درصد و برای ذرات با قطر متوسط ۳۵/۰ میلی­متر حدود ۶/۸ و ۷/۳ مشاهده شده است. لذا پس از انجام تحلیل ابعادی و انجام تجزیه وتحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS پارامترهای بدون بعد موثر بر کاهش غلظت رسوبات معلق در پایین دست بازه موانع تحت اثر امواج عمود بر جریان برای هر دانه بندی به­طور جداگانه مشخص شد و تاثیر هر یک از آن ها موردبررسی قرار گرفت و در نهایت رابطه ­ای کلی جهت محاسبه درصد کاهش غلظت رسوبات معلق در پایین دست بازه موانع با آرایش زیگزاگی تحت اثر امواج عرضی در کانال­های روباز برای هر دو نوع دانه بندی به دست آمده است.

کلیدواژه ها

آرایش زیگزاگی, غلظت رسوبات معلق, گرداب, موانع, موج عرضی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.