بررسی میکرومورفولوژیک منافذ و تخلخل برخیاز خاکهای شور -سدیمی غرب دریاچه ارومیه با استفاده از تکنیک تحلیل تصویر

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 26، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-26-6_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 87
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساغر چاخرلو

دانشجوی دکتری علوم خاک دانشگاه تبریز

شهرام منافی

استادیار گروه علوم خاک دانشگاه ارومیه

چکیده

میکرومورفولوژی خاک بهعنوان شاخهای از علم خاکشناسی، مطالعه نمونههای دستنخورده خاک با روشهایمیکروسکوپی هست و استفاده از تحلیل تصاویر میتواند بهسرعت، دقت و قابلیت مطالعات میکروموفولوژی خاکبیافزاید. منافذ خاک به واسطه تاثیرشان در بسیاری از خواص و فرآیندهای خاک و همچنین تعامل خاک، آب و گیاهدارای اهمیت ویژهای هستند. در این تحقیق منافذ و خلل و فرج خاک در اراضی شور -سدیمی غرب دریاچه ارومیه در یکمقطع طولی متشکل از هشت خاکرخ با روشهای میکرومورفیک و تحلیل تصویر موردبررسی قرار گرفتند. بر اساسمشاهدات میکروسکوپی، منافذ این خاکها عمدتا از نوع وگ، کانال و صفحهای بوده، ولی اندازه و فراوانی نسبی آنها در۴۵ %، کانالها - % افقهای مختلف هر خاکرخ و همه هشت خاکرخ متفاوت میباشند. بهطور میانگین، حفرات وگی ۵۰۵% مقاطع نازک را بهخود اختصاص دادهاند. مقایسه نتایج تشریح مقاطع نازک و - % %۳۵-%۴۵ و حفرات صفحهای ۲۵تحلیل تصاویر نشان داد که فراوانی و دامنه تغییرات اندازه منافذ با استفاده از تحلیل تصاویر بیشتر از مقادیر مربوطهدر روش تشریح مقاطع نازک هست. خلل و فرج کل اندازهگیری شده در این خاکها بر اساس مطالعات تشریح مقاطع۶%، و ۹% اختلاف دارند. در روش تشریح /۷ ،%۷/۸۳ ،%۱۰/ نازک و تحلیل تصاویر در خاکرخهای یک الی چهار بهترتیب ۷میکروسکوپی مقاطع نازک، احتمالا تعدادی از منافذ بهدلیل اندازه ریز قابلمشاهده و اندازهگیری نیستند. درحالیکه درتکنیک تحلیل تصاویر اندازهگیری فراوانی و اندازه منافذ بر اساس تعداد پیکسلهای مربوطه انجام میگیرد و همین امرمنجر به افزایش فراوانی و دامنه اندازه منافذ در تکنیک تحلیل تصاویر میگردد.

کلیدواژه ها

اراضی شور -سدیمی, تحلیل تصویر, دریاچه ارومیه, منافذ, میکرومورفولوژی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.