بررسی ضریب دبی سرریزهای لبه تیز مرکب قوس دایره ای- ذوزنقه ای

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 26، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-26-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید نصراله موسوی

۲- دانشجوی دکتری تخصصی گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی

داود فرسادی زاده

استاد گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

هادی ارونقی

استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

اکرم عباسپور

استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

سرریزهای لبه­­ تیز مرکب قوس دایره­ای- ذوزنقه­ ای در سطح مقطع خود به ­صورت ترکیبی از یک دهانه قوس دایره­ ای در قسمت پایین و یک دهانه ذوزنقه­ ای در قسمت بالا می­باشند. در این تحقیق، ضریب دبی سرریزهای لبه­تیز مرکب قوس دایره­ای- ذوزنقه­ای مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش­ها بر روی سرریزهایی با عرض تاج ۱۵ سانتی­متر، ارتفاع تاج ۱۵، ۲۰ و ۲۵ سانتی­متر و ارتفاع دهانه قوس دایره­ای ۵ و ۵/۷ سانتی­متر با شعاع قوس­های مختلف و شیب دیواره­های جانبی ۵/۰ (۰.۵H:۱V) در فلوم آزمایشگاهی انجام گرفت. نتایج نشان داد که مقدار ضریب دبی سرریزهای مذکور در محدوده ۵۶/۰ تا ۸۱/۰ می­باشد. به­ازای بار آبی معین، با افزایش ارتفاع تاج سرریز، ضریب دبی حدودا تا ۵ درصد کاهش می­یابد. همچنین به­ازای بار آبی معین، با تغییر ارتفاع دهانه قوس دایره­ای سرریز، ضریب دبی سرریزهای مرکب نسبت به سرریزهای ذوزنقه­ای در حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد افزایش می­یابد. بر اساس معیار ارزیابی جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) که برابر با ۰۵۶۳/۰ می­باشد، ضریب دبی سرریزهای لبه­­تیز مرکب قوس دایره­ای- ذوزنقه­ای با استفاده از ترکیب خطی روابط جریان در سرریزهای لبه­تیز دایره­ای و ذوزنقه­ای با دقت نسبتا قابل قبولی قابل برآورد می­باشد. در این تحقیق پیوستگی دبی جریان روی سرریز مرکب به­ازای تغییرات بار آبی با استفاده از داده­های آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که کمترین میزان ناپیوستگی در محدوده وسیعی از دبی جریان وجود دارد.

کلیدواژه ها

بار آبی, سرریز قوس دایره ای- ذوزنقه ای, ضریب دبی, فلوم آزمایشگاهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.