تاثیر کاربرد کودهای آلی و فسفر بر تجمع کروم VI در گیاه تربچه آبیاری شده با آب آلوده

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 26، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-26-8_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قاسم صیدالی

۱_ دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آب و خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، ایران

علی عباسپور

۲_ دانشیار گروه مهندسی آب و خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، ایران

حمیدرضا اصغری

۳_ دانشیار گروه مهندسی زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، ایران

حسن قربانی قوژدی

۴_ مربی گروه مهندسی باغبانی و گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، ایران

چکیده

به منظور بررسی تاثیر کاربرد کودهای فسفره و ترکیبات آلی بر برخی ویژگی های رشدی گیاه تربچه (Rhaphanus sativus L) آبیاری شده با آب آلوده به کروم VI با غلظت ۲۵/۰ میلی گرم بر لیتر، آزمایشی در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه در دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: شاهد، کود دی آمونیوم فسفات (۴۱ میلی گرم فسفر بر کیلوگرم)، کود سوپر فسفات تریپل (۴۱ میلی گرم فسفر بر کیلوگرم)، پودر یونجه (۱ درصد)، اسید هومیک (۳۸/۱ گرم بر کیلوگرم)، کود دی آمونیوم فسفات + پودر یونجه، کود دی آمونیوم فسفات+اسید هومیک، سوپر فسفات تریپل+اسید هومیک و سوپر فسفات تریپل+پودر یونجه بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که از نظر فسفر محلول خاک، کروم VI ریشه، هدایت الکتریکی (EC) و pH اختلاف معنی داری بین تیمارها وجود داشت. موثرترین تیمار در کاهش غلظت کروم VI ریشه در کاربرد ترکیبی سوپر فسفات تریپل به همراه اسید هومیک مشاهده شد که باعث کاهش ۵/۵۷ درصدی نسبت به شاهد گردید. مقدار تجمع کروم VI در ریشه ۱۱/۵۹ درصد بیشتر از اندام های هوایی گیاه تربچه بود. با توجه به خوراکی بودن ریشه گیاه تربچه، به نظر می رسد استفاده از کودهای فسفره و ترکیبات آلی می تواند سبب کاهش جذب کروم به وسیله گیاه تربچه و مانع از تجمع کروم VI در اندام های گیاه به خصوص ریشه شود.

کلیدواژه ها

اسید هومیک, پودر یونجه, تربچه, فسفر, کروم VI

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.