برهمکنش قارچ های میکوریز آربوسکولار و منابع آهن بر ویژگی های رشد و جذب عناصر غذایی پایه مکزیکن لایم

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 28، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-28-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی شهسوار

دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

طارق مقدم

دانشجوی پیشین کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

مهدی زارعی

دانشیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

الهام اصل مشتاقی

دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

چکیده

به منظور مطالعه اثر قارچ­های میکوریزی، منابع و سطوح مختلف آهن بر رشد و جذب عناصر غذایی پایه مکزیکن لایم (Citrus aurantifolia L)(که ­یکی از پایه­های بسیار مهم مرکبات در مناطق جنوب کشور محسوب می­شوند)، آزمایش گلخانه­ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه فاکتور و چهار تکرار انجام گرفت. فاکتورها شامل قارچ میکوریز در سه سطح (شاهد بدون قارچ میکوریز، Rhizophagus irregularis ، Glomus versiforme)، منابع آهن در دوسطح (کلات آهن و سولفات آهن) و هرکدام از این منابع در۳ سطح (۰، ۵/۷ و ۱۵ میلی­گرم آهن بر کیلوگرم)  بود. نتایج نشان داد که برهمکنش قارچ و منابع آهن به­طور مو­ثر­ی باعث بهبود صفات رشدی و غلظت عناصر غذایی نیتروژن، پتاسیم، آهن، روی، مس و منگنز گیاه می­شود. نتایج نشان داد که در تیمارهای مایه­زنی با قارچ، با افزایش سطوح آهن، غلظت عناصر غذایی آهن، روی، مس و منگنز در گیاه افزایش یافته است که احتمالا بدلیل اثرات متعادل کنندگی همزیستی میکوریزی بر غلظت عناصر غذایی در گیاه می­باشد. تیمارهای کاربرد همزمان قارچ با سولفات آهن به­نظر می­رسد که بر روی صفات رشدی مختلف تاثیر مناسب داشته است و به­جای کلات آهن یا در کاهش مصرف آن می­تواند موثر باشد.

کلیدواژه ها

آهن, پایه مکزیکن لایم, عناصر غذایی, مرکبات , همزیستی میکوریزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.