ارزیابی تثبیت بیولوژیک نیتروژن برخی جدایه های ازتوباکتر در محیط کشت جامد و مایع LG به روش کجلدال
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 28، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_WASO-28-2_016
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 255
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
دانشیار بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
چکیده
روش های مختلفی برای اندازهگیری تثبیت بیولوژیک نیتروژن وجود دارد که عمدتا شامل سنجش احیا استیلن، بکارگیری نیتروژن نشان دار و روش اختلاف نیتروژن می باشند. دقت و حساسیت این روش ها متفاوت است، ولی مقدور نبودن بعضی از این روش ها در همه آزمایشگاه ها ایجاب می نماید که از روش های ساده تر برای ارزیابی مقدار تثبیت نیتروژن استفاده نمود، هرچند برخی از این روش ها دقت کمتری دارند. در این تحقیق میزان تثبیت نیتروژن تعدادی جدایه باکتری از جمله جنس ازتوباکتر به روش کجلدال مورد آزمایش قرار گرفت. تعداد ۲۲ جدایه باکتریایی برای انجام آزمایش استفاده شدند. جدایههای مورد آزمون در محیط کشت جامد و مایع LG کشت داده شده و تثبیت نیتروژن در کشتهای جامد و مایع اندازه گیری شد. نتایج حاصل از هضم، تقطیر و تیتراسیون (کجلدال) نمونههای رشد یافته بر محیط کشت جامد نشان داد بیشترین میزان تثبیت نیتروژن در جدایههای ۱۴SP-Ш و ۱۴SP۲-۱ به ترتیب برابر با ۱۰/۲۶۱ و ۶۴/۲۵۸ میکروگرم بر گرم محیط کشت و در تهنشست محیط کشت مایع در جدایه ۱۴SP-Ι، برابر با ۸۰ میکروگرم در میلیلیتر به دست آمد. نتایج حاصل از محیط کشت مایع و جامد بیانگر این است که بیش ترین میزان نیتروژن در جدایههای ۱۴SP-Ι و ۱۴SP۲-۱ متعلق به ازتوباکترکروکوکوم، سودوموناس ۳۵SP-۲، و اکروموباکتر ۱۴SP-Ш میباشد. نتایج به دست آمده در هر دو محیط کشت جامد و مایع همبستگی بالایی (**۶۹/۰=r) را نشان داد. به نظر میرسد، استفاده از این روش برای غربالگری باکتریهای کارآمد در تثبیت نیتروژن می تواند مورد استفاده قرار گیرد و از میان جدایه های مورد آزمون می توان سویه های ۱۴SP-Ι، ۱۴SP-Ш، ۱۴SP۲-۱، ۳۵SP-۲ و ۴۴SP-۲ را برای انجام آزمایشهای گلخانه ای و مزرعه ای پیشنهاد نمود.کلیدواژه ها
ازتوباکتر, تثبیت نیتروژن, روش اختلاف, محیط فاقد نیتروژناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.