بررسی تاثیر پارامترهای هیدروکلیماتولوژیکی روی روند در واریانس نوسانات سطح آب با استفاده از تبدیل موجک (مطالعه موردی : دریاچه ارومیه)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 28، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-28-3_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا قاسم زاده

کارشناس ارشد مهندسی و مدیریت منابع آب، دانشکده عمران، دانشگاه تبریز

وحید نورانی

استاد گروه آب، دانشکده عمران ، دانشگاه تبریز

الناز شرقی

استادیار گروه آب، دانشکده عمران ، دانشگاه تبریز

چکیده

ارزیابی منابع موجود مانند دریاچه ارومیه، تعیین میزان تاثیر هریک از پارامترهای هیدرولوژیکی و تغییرات آنها در سطح حوضه آبریز مورد توجه طراحان و مدیران منابع آب هیدرولوژیکی می­باشد. در این راستا بررسی تاثیر فاکتورهای اقلیمی و تغییرات سری زمانی آنها می­تواند راهگشایی برای بررسی تغییر رفتار دینامیک دریاچه ارومیه باشد .در این پژوهش با استفاده از معیار ارتباط موجکی که در پردازش سیگنال، درحقیقت معیاری از ارزیابی همبستگی بین دو سری زمانی در حالت موضعی و یک ابزار اندازه گیری مقیاس-زمان برای بررسی رابطه بین دو سری زمانی می­باشد که ارتباط فرکانسی بین سری زمانی دو فرایند مختلف در محیط نرم افزاری متلب را نشان می­دهد. نتایج حاصل از بررسی ارتباط موجکی و روند در واریانس سری­های زمانی بارش،رواناب، دما، رطوبت نسبی و تبخیر در ایستگاه­های سعیدآباد، لیقوان، ونیار و همچنین ایستگاه تازه کند میاندوآب بر نوسانات سطح آب دریاچه ارومیه نشان می­دهد که در بین این پارامترهای هیدرولوژیکی، پارامتر رواناب به میزان ۳/۲۲ % در حوضه سعیدآباد، به میزان ۰/۲۷ % در حوضه ونیار، به میزان ۶/۱۵ % در حوضه سمینه رود روی نوسانات سطح آب دریاچه ارومیه موثر می­باشد. به علاوه تغییرات پارامتر رواناب در بازه زمانی مورد نظر با حداکثر مقدار همبستگی و با ارتباط موجکی ۱-۹/۰، همخوانی بیشتر و قابل ملاحظه­تری با تغییر نوسانات تراز آب دریاچه ارومیه دارد که عوامل مختلفی نظیر افزایش جمعیت، توسعه شهرسازی، توسعه کشاورزی و ... تاثیر مستقیم در این تغییرات دارد.

کلیدواژه ها

ارتباط موجک, پارامتر هیدرولوژیکی, سری زمانی, دریاچه ارومیه, روند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.