بررسی اثر بار رسوب و بافت خاک بر خصوصیات هیدرولیکی جریان در فرسایش شیاری شبیه سازی شده
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 29، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_WASO-29-3_012
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 167
نویسندگان
دانشجوی دکتری گروه علوم خاک دانشگاه زنجان، زنجان
استاد گروه علوم خاک دانشگاه زنجان، زنجان
دانشیار گروه مهندسی آب دانشگاه تبریز، تبریز
چکیده
شیارها بهعنوان منبع و محل تولید و انتقال رواناب و رسوب روی دامنهها میباشند. خصوصیات جریان در شیارها میتواند تحتتاثیر نوع و میزان مواد همراه باشد. آگاهی از فرآیند توسعه شیارها مستلزم شناخت خصوصیات هیدرولیکی جریان در شیارها میباشد. این پژوهش بهمنظور بررسی اثرات بار رسوب بر خصوصیات هیدرولیکی جریان در شیارها انجام گرفت. آزمایش در فلومی به ابعاد ۳/۰× ۴/۰ ×۴ متر در شیب۱۰درصد در خاکهای با بافت لوم، شن لومی و لوم رس شنی تحت بارش با شدت ۹۰ میلیمتر بر ساعت در چهار تکرار انجام شد. عدد رینولدز، عدد فرود، ضریب اصطکاک دارسی-ویسباخ، عمق جریان، تنش برشی و قدرت جریان طی فرآیند فرسایش شیاری مشخص شدند. نتایج نشان داد که ضریب اصطکاک دارسی-ویسباخ با افزایش باررسوب افزایش یافت. عدد فرود با افزایش بار رسوب به دلیل کاهش چشمگیر سرعت جریان کاهش یافت. تنش و قدرت برشی و عمق جریان نیز با افزایش بار رسوب افزایش داشتند. عمق جریان با افزایش بار رسوب بیشتر شد و در خاک لوم از ۰۴۱/۰ تا ۱ میلیمتر و در خاک شن لومی از ۰۷/۰ تا ۳/۱ میلیمتر و در خاک لوم رس شنی از ۰۶/۰ تا ۷/۰ میلیمتر بود. ضریب تبیین بین بار رسوب و تمام خصوصیات هیدرولیکی برای دو خاک لوم و شن لومی بالاتر از ۹۰ درصد ارزیابی شد ولی برای خاک لوم رس شنی حدود ۶۰ درصد بود. به طور کلی این پژوهش نشان داد که برهمکنشی معنیدار بین بار رسوب و خصوصیات هیدرولیکی جریان در شیارها برقرار است.کلیدواژه ها
بار رسوب, فرسایش شیاری, هیدرولیک جریان شیاری, رواناباطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.