کارایی روش سطح پاسخ بر مبنای طرح باکس بنکن در بهینه سازی فرایند جذب مس و کادمیم از محلول های آبی با استفاده از کیتوزان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 29، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-29-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه پیری

دانش آموخته دکتری گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

ابراهیم سپهر

دانشیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

عباس صمدی

استاد گروه علوم خاک؛ دانشگاه ارومیه

خلیل فرهادی

استاد گروه شیمی؛ دانشگاه ارومیه

محمد علیزاده خالد آباد

استاد گروه صنایع غذایی؛ دانشگاه ارومیه

چکیده

وجود فلزات سنگین در منابع آب و پساب از مشکلات زیست محیطی بسیاری از جوامع است. فرایند جذب و استفاده از جاذب­های ارزان قیمت یکی از روش­هایی است که در سال­های اخیر توجهات زیادی را به خود جلب کرده است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر کیتوزان در جذب فلزات سنگین کادمیم و مس از محلول­های آبی با استفاده از روش سطح پاسخ بر مبنای مدل باکس بنکن می­باشد. برای این منظور آزمایشات پیمانه­ای جذب به منظور ارزیابی اثر متغیرهای مستقل شامل pH، قدرت یونی و غلظت با استفاده از روش ذکر شده برای ارزیابی اثرات این متغیرها انجام گردید. از آنالیز واریانس یک طرفه برای تجزیه و تحلیل داده­ها استفاده شد. با توجه به مقادیر ضریب تعیین (۹۹/۰=R۲) وR۲ متعادل شده (۹۹/۰=R۲adj) می­توان گفت مدل به دست آمده برای تحلیل داده­ها مناسب می­باشد. آنالیز واریانس یک طرفه (۰۰۰۱/۰> p) نشان داد مدل درجه دو بهترین مدل برای تعیین برهمکنش متغیرهای مطالعه می­باشد. شرایط بهینه برای جذب حداکثر مس و کادمیم از محلول­های آبی به ترتیب در محدوده pH ۴۷/۵ و ۲۶/۵، غلظت ۲۰۰ و ۸/۱۶۸ (mg L-۱) و قدرت یونی ۰۳/۰ (mol L-۱) بدست آمد. مقادیر پیش­بینی شده جذب برای شرایط بهینه ذکر شده برای مس و کادمیم به ترتیب ۶۸/۸۳ و ۰۷/۴۵ (mg g-۱) شد. بنابراین روش سطح پاسخ می­تواند در بهینه سازی حذف کادمیم و مس از محلول­های آبی به وسیله کیتوزان موثر باشد.

کلیدواژه ها

باکس بنکن, کیتوزان, کادمیم, مس, روش سطح پاسخ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.