تعیین سطح بهینه کشت گیاهان زراعی عمده در سطوح مختلف کم آبیاری در شبکه آبیاری و زهکشی قزوین

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 30، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-30-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه شیرشاهی

دانشجوی دکتری، گروه مهندسی سیستم های کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

حسین بابازاده

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

نیازعلی ابراهیمی پاک

دانشیار بخش آبیاری موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

محمدرضا خالدیان

دانشیار گروه مهندسی اب دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان و پژوهشکده حوزه آبی دریای خزر، رشت، ایران

چکیده

طراحی و اجرای الگوی کشت مناسب به منظور کنترل هر چه بیشتر عوامل محدود کننده و بهره برداری بهینه از منابع آب ضروری است. در این مطالعه بهینه سازی الگوی کشت در شبکه آبیاری و زهکشی قزوین در پنج سطح آبیاری شامل I۱، I۲، I۳، I۴ و I۵ (به ترتیب تخصیص آب ۱۰۰، ۹۰، ۸۰، ۷۰ و ۶۵ درصد نیاز آبی گیاه) و سه سطح مختلف کشت شامل S۱، S۲ و S۳ (به ترتیب برابر سطح کشت موجود، ۱۰ درصد افزایش سطح زیر کشت و ۱۰ درصد کاهش سطح زیر کشت نسبت به شرایط موجود) انجام گرفت. مقادیر سطح زیر کشت و میزان آب تخصیصی برای گیاهان با استفاده از مدل برنامه ریزی خطی بهینه شد و تابع هدف، حداکثرسازی سود بود. نتایج بهینه سازی نشان داد که در حالت S۲ بیشترین سطح مربوط به گیاهان استراتژیک و در حالت S۳ بیشترین سطح به گیاهان با سود بالاتر اختصاص یافت. در حالت S۳I۱ حداکثر درآمد کل (۳۱۵ میلیون ریال) در میان تمامی سناریوها را داشت. اختصاص آب در سطح I۲ ضمن حفظ درآمد، بهره وری اقتصادی را در سطوح مختلف به طور متوسط ۰.۸۲ میلیون ریال در مترمکعب آب افزایش داده است. لذا می توان با مصرف آب کم تر و اختصاص سطح زیر کشت کم تر درآمد بیشتری داشت. همچنین تخصیص آب I۴ و I۵ با توجه به کاهش درآمد و عملکرد توصیه نمی شود. مدل در شرایط کم آبی سطح زیر کشت گیاهان آب بر مثل گوجه، چغندر و یونجه را محدود کرد.

کلیدواژه ها

برنامه ریزی خطی, بهره وری اقتصادی, تحلیل سلسله مراتبی, تخصیص آب, چغندرقند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.