تحلیل وضعیت خشکسالی هواشناسی ایستگاه نیشابور به کمک داده های گزارش پنجم تغییر اقلیم

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 30، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-30-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 274
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید قوام سعیدی نوقابی

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

مصطفی یعقوب زاده

استادیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

محمد حسین نجفی مود

استادیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

مختار صالحی طبس

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

چکیده

خشکسالی یک پدیده خزنده محیطی است که اثرات مخرب زیادی بر اقتصاد، کشاورزی و جامعه دارد. این پدیده در بخش های شرقی، مرکزی و جنوبی ایران به دلیل آب و هوای خشک و نیمه خشک نمود بیشتری دارد. با توجه به اینکه خشکسالی هواشناسی با کمبود بارندگی آغاز می شود، بدین منظور، شاخص خشکسالی بارش استاندارد  (SPI)با مقیاس های زمانی مختلف (۳، ۶ و ۱۲ ماهه) به کمک داده های گزارش پنجم، برای ایستگاه سینوپتیک نیشابور تعیین شد. داده های بارش مصنوعی به کمک شش مدل و دو سناریو انتشار RCP۴.۵ و RCP۸.۵ و با استفاده از مدل ریزمقیاس نمایی LARS-WG تعیین گردید. در نهایت، با استفاده از داده های بارش، مقادیر شاخص خشکسالی SPI برای دوره پایه (۲۰۱۱- ۱۹۹۲) و دوره آتی (۲۰۳۹- ۲۰۲۰) برای سه مقیاس زمانی محاسبه شد. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین مقدار متوسط بارش روزانه در مقیاس سالیانه برای دوره آتی تحت تاثیر سناریو RCP۴.۵ به ترتیب، مربوط به مدل های Canesm۲ و MIROC بود و تحت تاثیر سناریو RCP۸.۵ مربوط به مدل های GISS-ES-R و Csiromk-۳.۶ می باشد. مقادیر شاخص SPI در مقیاس زمانی ۱۲ ماهه نسبت به ۳ و ۶ ماهه شدت خشکسالی را بیشتر نشان می دهد. همچنین نتایج نشان داد تحت تاثیر سناریو RCP۴.۵ مدل های MIROC و GISS-ES-R و تحت تاثیر سناریو RCP۸.۵ مدل های Canesm۲ و MIROC تعداد سال های خشک بیشتری را برآورد کرده اند.

کلیدواژه ها

بارش, سناریو انتشار, شاخص SPI, مدل GCM, مدل LARS-WG

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.