تجمع زیستی فلزات سنگین جیوه، کادمیوم، سرب و مس در دو کفه ای Crassostrea gigas در منطقه بندر امام خمینی (ره)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فنون دریایی، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JMST-10-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی عظیمی

علیرضا صفاهیه

علی دادالهی سهراب

حسین ذوالقرنین

احمد سواری

چکیده

فلزات سنگین به دلیل پایداری زیاد با تجمع در بافت های آبزیان، قابل انتقال به سطوح مختلف غذایی و در نهایت انسان می باشند و به این ترتیب باعث بروز پیامد های خطرناک آلودگی به این فلزات می شوند. بندر امام خمینی بزرگ ترین بندر ایران واقع در شمال غرب خلیج فارس می باشد که تردد فراوان کشتی ها در این بندر و همچنین وجود صنایع مختلف به خصوص صنایع پتروشیمی در اطراف این بندر سبب تخلیه ناپاکی های فراوان آلی و معدنی از جمله فلزات سنگین به این منطقه می شود. در این مطالعه به منظور آگاهی از سطوح فلزات سنگیندر بافت نرم دو کفه ای Crassostrea gigas، نمونه برداری از صدف های متصل به اسکله های بندر امام خمینی در اسفند ماه ۱۳۸۸ در ۵ ایستگاه به صورتی که کل منطقه بندر امام خمینی پوشش داده شود به نام های اسکله پتروشیمی، داک سرسره، اسکله ۱۵، اسکله ۲۸ و اسکله ۳۳ انجام و پس از انتقال به آزمایشگاه و عملیات آماده سازی و هضم شیمیایی توسط اسید نیتریک، میزان فلزات سنگین نمونه ها توسط دستگاه اسپکتروفتومتری جذب اتمی (AAS) اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که میانگین سطوح جیوه، کادمیوم، سرب و مس در بافت نرم دو کفه ای های جمع آوری شده از ایستگاه های مختلف به ترتیب ۹۷/۲±۱۲/۳، ۶۲/۳±۵۶/۷، ۳۰/۳±۱/۷ و ۱۷/۶۶±۵۷/۴۴۰ میکروگرم بر گرم وزن خشک می باشد. مقایسه آماری میزان فلزات جیوه، کادمیوم، سرب و مس در دو کفه ای های مربوط به ایستگاه های مختلف اختلافات معنی داری را نشان داد (۰۵/۰P< ). مقایسه مقادیر این فلزات با استاندارد های بین المللی نشان داد که میزان هر چهار فلز سنگین در صدف های منطقه بندر امام بالاتر از حد استاندارد های بین المللی می باشد. با توجه به فعالیت های پتروشیمی بندر امام و سایر صنایع فعال در منطقه، پایش زیست محیطی مداوم فلزات سنگین در منطقه لازم به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

تجمع زیستی, فلزات سنگین, دو کفه ای, بندر امام خمینی (ره), خلیج فارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.