استفاده از محتوای کلروفیل جلبکهایUlva intestinalis وSargassum angustifolium به عنوان شاخص زیستی آلودگی فلزی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فنون دریایی، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JMST-10-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی اله وردی

علی دادالهی سهراب

علیرضا صفاهیه

احمد سواری

چکیده

توانایی دو گونه جلبک ماکروسکوپی Ulva intestinalis و Sargassum angustifoliumدر تجمع زیستی فلزات سنگین نیکل، کادمیم، مس و سرب و امکان استفاده از محتوای کلروفیل آنها به عنوان شاخص استرس فلزی مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه های جلبک و رسوب از ۴ ایستگاه ساحلی در محدوده استان بوشهر، در طی دو فصل سرد (بهمن ماه ۱۳۸۷) و گرم (تیر ماه ۱۳۸۸) جمع آوری گردید. فلزات سنگین با کمک اسیدنیتریک غلیظ و داغ (۶۵ درصد)، استخراج و به وسیله دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شدند. استخراج و اندازه گیری کلروفیل جلبکها نیز با کمک استون (۹۰ درصد) و دستگاه اسپکتروفوتومتر صورت پذیرفت. میانگین غلظت فلزات نیکل، کادمیم، مس و سرب در رسوبات به ترتیب ۱۷/۳۲، ۳۸/۶، ۹۰/۶ و ۹۶/۴۵ میکروگرم در گرم وزن خشک، در جلبک U.intestinalis به ترتیب ۲۷/۲۹، ۰۸/۴، ۷۸/۶ و ۰۸/۳۲ میکروگرم در گرم وزن خشک و در جلبک S.angustifolium به ترتیب ۰۰/۱۵، ۷۸/۳، ۱۳/۵ و ۳۰/۱۸ میکروگرم در گرم وزن خشک به دست آمد. ضرایب همبستگی پیرسون بین غلظت سرب در رسوبات و جلبک U.intestinalis و همچنین بین غلظت سرب و کادمیم در رسوبات و جلبک S.angustifolium معنی دار بود. نتایج نشان داد که جلبک U.intestinalis در مقایسه با جلبک S.angustifoliumتوانایی بیشتری برای تجمع زیستی فلزات سنگین دارد و جلبک قهوه ای S. angustifolium، حساسیت بیشتری نسبت به تغییرات غلظت فلزات دارد. نتایج نشان داد که تغییرات غلظت کلروفیل در جلبک S.angustifolium بهتر می تواند تغییرات غلظت فلزات سنگین در محیط را انعکاس بدهد. همچنین به نظر می رسد تغییرات نسبت کلروفیل ها در هر دو گونه جلبکی (b/a و c/a) تغییرات غلظت فلزات سنگین را در مقایسه با تغییرات غلظت هر یک از کلروفیلهای a، b و c، بهتر منعکس کرده باشد.

کلیدواژه ها

U. intestinalis, S. angustifolium, bioaccumulation, heavy metals, Chlorophyll, Biomarker

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.