بررسی الگوهای پراکنش سخت پوستان در سواحل صخره ای جزیره هرمز

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فنون دریایی، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JMST-12-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 112
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

دارا میرزاباقری

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

سید محمد باقر نبوی

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

علیرضا مهوری

مرکز تحقیقات محیط زیست دریایی خلیج فارس و دریای عمان

کامبیز کرمی

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

چکیده

یک توصیف کلی از الگوهای پراکنش سخت پوستان سواحل صخره ای در طول کل سواحل جزیره هرمز، زمینه را برای مقایسه الگوهای پراکنش این موجودات بین جزرومدی فراهم کرده است. در راستای آزمودن اینکه چه تنوعی در فراوانی و پراکنش گونه ها از ناحیه فراساحلی تا فروساحلی منطقه بین جزرومدی در طول کل سواحل صخره ای  جزیره هرمز وجود دارد، سه منطقه اصلی (غرب، جنوب، جنوب شرق) مطالعه شد و ۳ ترانسکت در هر منطقه درنظر گرفته شد. در هر یک از ۹ ترانسکت ساحل سطح بندی شده و یک توصیف کیفی انجام شد که به طبقه بندی نمونه برداری کمی بعدی کمک می کرد. از نمونه های برداشت شده عکس و اسلاید های میدانی تهیه شد و پس از آن بوسیله فرمالین ۴% تثبیت و برای آنالیزهای مختلف به آزمایشگاه منتقل شدند. وی‍ژگی اختصاصی ناحیه فراساحلی حضور Balanus amphitriteمی باشد. همچنین در ناحیه میان ساحلی اساسا Balanus amphitriteغالب است. الگوهای پراکنش مشاهده شده در ناحیه فروساحلی شباهتی بین سواحل صخره ای جنوب و جنوب شرق جزیره هرمز را نشان می دهد که اساسا Elasmopus sp.در آنجا غالب است. همچنین اطلاعات مهمی درباره فراوانی و پراکنش سخت پوستان به صورت فصلی در سواحل صخره ای جزیره هرمز بدست آمده است. بر اساس این نتایج میزان فراوانی سخت پوستان در فصل تابستان نسبت به فصل زمستان کاهش نشان داده است. به طور خلاصه سخت پوستان غالبیت داشته و شرایط بستر و محیطی در این منطقه باعث گسترش بیشتر در این رده گردیده است.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.