بکارگیری روش تحلیل عاملی اکتشافی در ارزیابی رقابت پذیری خدمات بندری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فنون دریایی، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JMST-14-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن جعفری

۱.گروه حمل و نقل دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

سید ناصر سعیدی

۱.گروه حمل و نقل دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

عامر کعبی

۱.گروه حمل و نقل دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

ابراهیم نوشادی

۲.گروه مدیریت، دانشگاه محقق اردبیلی

حمید رضا حلافی

۱.گروه حمل و نقل دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

چکیده

این تحقیق کاربردی با هدف ارزیابی میزان رقابت پذیری خدمات بندری با استفاده از روش های تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل اهمیت - عملکرد انجام شده است. در ابتدا با بررسی پیشینه تحقیق ۵۳ شاخص رقابت پذیری خدمات بندری استخراج و برای اطمینان از موثر بودن شاخص های شناسایی شده از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شده است. بر اساس نتایج بدست آمده، از شاخص شناسایی شده، در تحلیل عاملی تنها ۲۷ شاخص بار عاملی بر روی هشت عامل هزینه های لجستیکی، دسترسی، تسهیلات بندری، خدمات بندر، ایمنی و امنیت، بهروری و کارائی، قابلیت اطمینان، وضعیت پسکرانه داشتند. همچنین یافته های حاصل از تحلیل اهمیت و عملکرد نشان داد در بین عوامل هشتگانه، به ترتیب عامل بهروری و کارائی بیشترین و عامل وضعیت پسکرانه کمترین تفاوت بین میانگین عملکرد از میانگین اهمیت را به خود اختصاص دادند. و همچنین موقعیت قرارگیری هر عامل در چارک های ماتریس اهمیت و عملکرد بیانگر این است که به جز عامل دوم (دسترسی) و عامل پنجم (ایمنی و امنیت) کلیه عوامل در چارک یک قرار دارند.

کلیدواژه ها

واژگان کلیدی: رقابت, خدمات بندری, مدل تحلیل اهمیت- عملکرد, تحلیل عاملی اکتشافی, حمل و نقل کانتینری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.