بررسی میزان صید دورریز صیدگاه های سواحل استان خوزستان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فنون دریایی، دوره: 16، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JMST-16-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شفا حویزاوی

گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

بابک دوست شناس

گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

غلامرضا اسکندری

پژوهشکده آبزی پروری جنوب کشور

احمد سواری

گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

حسین محمد عسگری

گروه محیط زیست دریا، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

چکیده

هدف اصلی این مطالعه توصیف و تخمین ترکیب صید دورریز و الگوی فصلی دورریز در تور گوشگیر در آبهای شمال غربی خلیج فارس در سواحل خوزستان می باشد. نمونه برداری به صورت ماهانه و با استفاده از لنج های صیادی شیلات خوزستان به مدت یک سال در آبهای استان خوزستان صورت گرفت. مناطق صیادی مورد نمونه برداری شامل لیفه، بوسیف، خورموسی و بحرکان بود. نمونه های دورریز شامل ۶۱ گونه از ۳۷ بود که تقریبا ۳۹ درصد آن ها جزء گونه ها تجاری و ۶۱ درصد غیر تجاری می باشند. سفره ماهیان(Dasyatidae) و گربه ماهیان( Ariidae) در اغلب توراندازی ها مشاهده شده اند. میانگین طولی اغلب گونه های دورریز شده خصوصا ماهیان استخوانی کمتر از ۵/۰±۱۵سانتی متر می باشد. نتایج نشان می دهد که میزان صید دورریز به ازای واحد تلاش در فصول مختلف به طور ماهانه اختلاف معنی داری نداشته است. میزان صید به ازای توراندازی، ساعت، روز و سفر در تور گوشگیر به ترتیب ۰۳/۲۰، ۰۳/۳، ۵۱/۵۴ و ۰۷/۴۳۶ کیلوگرم و به ازای شناور ۲۳/۵ تن در سال بدست آمد. نرخ و نسبت دورریز در تور گوشگیر به ترتیب ۲۳/۰ و ۳۱/۰ درصد بدست آمد. ماهیان غضروفی با ۱۲ گونه و ۶۰% در تور گوشگیر بیشترین درصد وزنی صید دورریز را تشکیل داده اند نرخ بالای افراد با اندازه های کوچک مشاهده شده برای گونه های مهم تجاری مثل شوریدهOtolithes ruber (Schneider, ۱۸۰۱)، شیر( Scomberomorus commerson (Lacepede, ۱۸۰۱، سارم دهان بزرگ(Scomberoides commersonnianus(Lacepede, ۱۸۰۱) در صید دورریز احتمالا به نقش سواحل خوزستان به عنوان مناطق نوزادگاهی مرتبط می باشد.

کلیدواژه ها

صید دورریز, صید ضمنی, گوشگیر, شمال غربی خلیج فارس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.