سنجش خواص ضد اکسیدانی و ضد باکتریایی دو گونه ماکروجلبک قرمز سواحل بندرعباس

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فنون دریایی، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JMST-17-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 204
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا زارعی جلیانی

Young Researchers and Elite Club, Bandar Abbas Branch, Islamic Azad University, Bandar Abbas, Iran.

مرتضی یوسف زادی

Department of Marine Biology, Faculty of Marine Science and Technology, Hormozgan University, Bandar Abbas, Iran.

جلوه سهرابی پور

Ariculture and Natural Resources Researches Center of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran.

حجت تویسرکانی

Department of Polymer Engineering, Graduate University of Advanced Technology, Kerman, Iran.

چکیده

ماکروجلبک ها در بسیاری از کشورها به عنوان غذای دریایی و نیز ذخیره غذایی جهت استحصال مواد شیمیایی مفید، نظیر مواد افزودنی زیست فعال مورد توجه می باشند. در مطالعه حاضر، با هدف ارزیابی خواص زیستی، تعیین ترکیبات کاروتنوئیدی، فنلی، فلاونوئیدی، سنجش فعالیت ضد اکسیدانی عصاره های آلی استحصال شده از گونه های ماکروجلبک قرمز Gracilariopsis persica و Hypnea flagelliformis در غلظت ۳ میلی گرم بر میلی لیتر به روش های سنجش قدرت احیاکنندگی آهن (FRP)، ظرفیت ضد اکسیدانی کل (TAC) و نیز فعالیت ضد باکتریایی این عصاره ها مطالعه گردید. عصاره اتیل استاتی در دو ماکروجلبک و عصاره N هگزانی در ماکروجلبک Gp. persica، دارای بیش ترین میزان قدرت احیا کنندگی می باشند که در قیاس با آسکوربیک اسید (استاندارد)، فعالیت کم تری را نشان داده اند و فعالیت ضد اکسیدانی کل عصاره ی اتیل استاتی ماکروجلبک ها بیش ترین فعالیت را نشان داد. بیش ترین میزان محتوای ترکیبات فنل و فلاونوئید متعلق به عصاره ی متانولی ماکروجلبک Gp .persica، به ترتیب (۰۱/۰±۱۲/۴۵) و (۰۰۷/۰±۲۸/۲) میلی گرم استاندارد بر گرم وزن خشک بوده در حالی که H. flagelliformis واجد بیش ترین میزان کاروتنوئید (۰۶/۰±۱۷) میلی گرم بر صد گرم وزن تر است. به علاوه عصاره های N هگزانی Gp. persica در برابر سویه P. aeruginosa و اتیل استاتی H. flageliformis در مقابل سویه E. coli واجد فعالیت ضد باکتریایی و عصاره متانولی فاقد اثر مشاهده گردید. در یک قیاس کلی هر چند طبق نتایج، خاصیت ضد اکسیدانی و ضد باکتریایی گونه های مورد مطالعه کمتر از استاندارد محاسبه گردید، اما می توان ماکروجلبک های Gp. persica و H. flagelliformis را به عنوان گونه های واجد خواص زیستی ایمن معرفی نموده و با نظر به وفور آن ها، جهت مصارف داروئی و مکمل های تغذیه ای مورد بهره برداری واقع گردند.

کلیدواژه ها

Total Phenol, Flavonoid content, carotenoid contend, Gracilariopsis persica, Hypnea flageliformis

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.