ارزیابی آماری محصولات بارش ماهواره ای به صورت ایستگاهی در دو مقیاس زمانی روزانه و ماهانه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی و مدیریت آبخیز، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JWEM-14-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 218
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا خان محمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی و مدیریت منابع آب، دانشکده عمران، دانشگاه صنعتی شاهرود

عماد محجوبی

استادیار گروه مهندسی آب و محیط زیست، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی شاهرود

سعید قره چلو

استادیار گروه نقشه برداری، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی شاهرود

اشکان بنی خدمت

دانشجوی دکتری مهندسی و مدیریت منابع آب، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی شاهرود

چکیده

تخمین بارش در محاسبات بیلان انرژی، مطالعات هیدرولوژیکی، هواشناسی و اهداف کشاورزی، صنعتی، خانگی و آشامیدنی از اهمیت والایی برخوردار است. با توجه به اهمیت داده های بارش در علوم مختلف و فقدان شبکه باران سنجی گسترده و مناسب به ­ویژه در حوزه های آبخیز کوهستانی، لازم است داده های بارش به ­نحوی برآورد و دقت آن ها ارزیابی شود. هدف از این تحقیق، ارزیابی داده های بارش سه محصول ماهواره ای IMERG از نوع Near Real Time، ۳B۴۲RT-۷ از نوع Real Time و PERSIANN-CDR از نوع Final Run در بازه زمانی ۲۰۰۰.۰۶.۰۱ تا ۲۰۱۸.۰۹.۳۱ در ۴۱ ایستگاه باران سنجی و سه ایستگاه سینوپتیک در داخل و اطراف حوزه آبخیز نیشابور در مقیاس زمانی روزانه و ماهانه است. بررسی شاخص های آماری مختلف نشان داد که هیچ یک از سه محصول ماهواره ای نماینده مناسبی برای داده های زمینی در وسعت منطقه ای در مقیاس روزانه نیستند. لذا، استفاده از این محصولات در مقیاس روزانه در این حوضه در مدل های هیدرولوژیکی توصیه نمی شود. از سوی دیگر، مقیاس ماهانه به­ واسطه تعدیل خطای برآورد بارش های روزانه، هر سه محصول بارش ماهواره ای عملکرد به­ مراتب بهتری را نشان دادند. به طوری که میانگین همبستگی و ضریب نش ساتکلیف PERSIANN-CDR با داده های بارش ماهانه در سطح حوضه به­ ترتیب در حدود ۹۰ درصد و ۰.۷۵ و ارزیابی این محصول به­ مراتب بهتر از دو محصول ۳B۴۲RT-۷ و IMERG است. بر­ این ­اساس، استفاده از محصولات بارش ماهواره ای مقیاس ماهانه از نوع Final Run در مطالعات بیلان آب به ­ویژه در حوضه های فاقد آمار، می توانند مورد ­توجه قرار گیرند.

کلیدواژه ها

حوزه آبخیز نیشابور, سنجش ازدور, IMERG, TRMM, PERSIANN-CDR

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.