مقایسه اثر دهانشویه بابونه و کلرهگزیدین ۲/۰ درصد بر روی التیام زخم های دهانی در موش صحرایی نر: یک مطالعه تجربی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، دوره: 18، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_RUMS-18-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه سالاری صدیق

دانشگاه علوم پزشکی، رفسنجان،

مصطفی صادقی

دانشگاه علوم پزشکی، رفسنجان،

مرتضی خادم الحسینی

دانشگاه علوم پزشکی، رفسنجان،

ایمان فاطمی

دانشگاه علوم پزشکی، رفسنجان،

عاطفه رفیعی

دانشگاه علوم پزشکی، رفسنجان،

چکیده

چکیده زمینه و هدف: از آنجایی که وجود زخم دهانی باعث اختلال در عملکرد های طبیعی دهان فرد می شود، بنابراین یافتن راه هایی برای تسریع روند بهبود زخم، ضروری به نظر می رسد. بابونه (Matricaria chamomilla) گیاه دارویی است که دارای اثرات مفیدی در ترمیم انواع زخم ها می باشد. این مطالعه به منظور تعیین و مقایسه اثر دهانشویه عصاره بابونه با کلرهگزیدین ۲/۰ درصد بر روند بهبود زخم های برشی در موش صحرایی نر انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، تعداد ۲۴ موش صحرایی نر، انتخاب و تحت بیهوشی عمومی قرار گرفتند. سپس زخم برشی در ناحیه مرکزی زبان، به عمق یک میلی متر و محدود به مخاط ایجاد شد. حیوانات به صورت تصادفی به دو گروه کنترل (دهانشویه کلرهگزیدین) و هدف (دهانشویه عصاره بابونه) تقسیم شدند. هر گروه به صورت تصادفی به سه زیرگروه تقسیم و حیوانات در روزهای سوم، هفتم و دهم کشته شدند. سپس از ناحیه زبان نمونه تهیه و توسط پاتولوژیست از نظر وسعت بافت گرانولاسیون، آنژیوژنز، میانگین تعداد فیبروبلاست ها، نوتروفیل ها، لنفوسیت ها و ماکروفاژها بررسی شدند و نتایج ثبت گردید. داده ها با آزمون من-ویتنی تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: هر دو دهانشویه جهت تسریع روند ترمیم به یک میزان عمل کردند و به جز درصد ماکروفاژ ها در روز سوم (۰۲۸/۰=P) دیگر متغیر های مورد بررسی، تفاوت معنی داری را نشان ندادند (۰۵/۰< P). نتیجه گیری: با توجه به اثرات مشابه دهانشویه های عصاره بابونه و کلرهگزیدین (به عنوان درمان استاندارد) در بهبود زخم، و هم چنین اثرات جانبی کم تر دهانشویه های گیاهی، می توان دهانشویه بابونه را به جای کلرهگزیدین جهت تسریع روند ترمیم زخم برشی پیشنهاد کرد. واژه های کلیدی: ترمیم زخم، بابونه، کلرهگزیدین، زخم دهانی

کلیدواژه ها

Wound healing, Chamomilla recutita, Chlorhexidine, Oral wound, ترمیم زخم, بابونه, کلرهگزیدین, زخم دهانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.