بررسی فراوانی گواتر و کمبود ید ادراردر دانش آموزان ۱۲-۷ ساله شهر رفسنجان در سال ۹۸-۱۳۹۷: یک مطالعه توصیفی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، دوره: 20، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_RUMS-20-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم کریمی فرد

rafsanjan medical university

سکینه چاهخویی

rafsanjan medical university

فرهاد ابراهیمی نژاد

Rafsanjan Education Management

احمدرضا صیادی

rafsanjan medical university

امیر رهنما

rafsanjan medical university

محمد رضا شفیع پور

rafsanjan medical university

نجمه طالبی زاده

rafsanjan medical university

چکیده

چکیده زمینه و هدف: با توجه به اهمیت پایش ید در پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود ید، مطالعه حاضر با هدف تعیین کمبود ید و گواتر بالینی در دانش آموزان ۱۲-۷ ساله شهر رفسنجان در سال ۹۸-۱۳۹۷ انجام شد. مواد و روش ها: جامعه آماری در این مطالعه توصیفی مقطعی شامل کلیه دانش آموزان ۱۲-۷ ساله تحت پوشش مدیریت آموزش و پرورش شهر رفسنجان در سال ۱۳۹۷ بود. از تعداد ۲۱۲۱۸ دانش آموز ساکن شهر، به شیوه تصادفی خوشه ای دو مرحله ای ۱۲۰۳ نفر )۶۰۱ نفر پسر و ۶۰۲ نفر دختر) انتخاب شدند. پس از کسب رضایت آگاهانه از والدین، دانش آموزان توسط دستیار داخلی مورد معاینه بالینی قرار گرفتند. در این مطالعه، وجود و شدت گواتر بر اساس تقسیم بندی سازمان بهداشت جهانی بررسی شد. در ادامه، ۱۰ سی سی از نمونه ادرار صبحگاهی ۱۰ درصد از کل دانش آموزان جهت اندازه گیری میزان ید ادرار با روش هضم اسیدی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها: میانگین و انحراف معیار سن و ید ادرار افراد شرکت کننده به ترتیب در مطالعه۷۱/۱ ± ۴۸/۹ سال و ۵۲/۸۰±۳۳/۱۸۳ میکروگرم بر دسی لیتر بود. میزان فراوانی گواتر در جامعه، ۱/۸۷ درصد فاقد گواتر، ۷/۹ درصد ( ۱۱۷ نفر) گواتر درجه یک و ۲/۳ درصد (۳۹ نفر) دارای گواتر درجه دو بودند. شیوع گواتر بر حسب سن و جنس تفاوت معنی دار نداشت. نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که برنامه مبارزه با کمبود ید و مصرف نمک یددار سبب کاهش قابل توجهی در شیوع و شدت گواتر و کفایت ید دریافتی با توجه به افزایش مشخص در میزان ید دفعی ادرار در شهر رفسنجان شده است. واژه های کلیدی: ید، گواتر، دانش آموزان، رفسنجان

کلیدواژه ها

Iodine, Goiter, Students, Rafsanjan, ید, گواتر, دانش آموزان, رفسنجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.