برابر نهادهای قرآنی و ساختار دستوری آنها در تفسیر کشف الاسرار و عده الابرار

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)، دوره: 14، شماره: 54
  • کد COI اختصاصی: JR_DEHKH-14-54_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 283
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلام حسن پیرزاده گرمی

دانشجوی دکتری گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.

علی محمد موذنی

استاد گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

یکی از تفسیرهای مهم فارسی در قرن ششم هجری ، تفسیر «کشف الاسرار و عده الابرار» رشیدالدین ابوالفضل میبدی است . وی از شاگردان خواجه عبدالله انصاری است و در تفسیر خود ، تحت تاثیر آموزه های او قرار گرفته است .این تفسیر در سه نوبت «النوبه الاولی» ، «النوبه الثانیه» و «النوبه الثالثه» مورد تفسیر واقع شده است .در نوبت اول ، معنی تحت­اللفظی آیه می آید که در این قسمت لغات و ترکیبات جالب توجه فارسی در برابر نهاد کلمات عربی آمده است . در نوبت دوم ، شان نزول آیه ، ناسخ و منسوخ بودن و تفسیر شرعی آن . و در نوبت سوم، تاویلات عارفانه بیان شده است .نگارنده در این رساله ، کوشیده است تا به بررسی برابرنهادهای قرآنی ، تعبیرات و ترکیبات حالب توجه در زبان هروی بپردازد و ویژگی های دستوری از نوع افعال ، اسامی ، قیود ، ضمایر و حروف بیان شود . و ابهاماتی که در تحقیقات قبلی آشکار شده ، برطرف نماید و هدف از آن بیان کردن تازگی ها و کاربردهای ناب زبان فارسی در عصر خواجه عبدالله انصاری است که متروک و فراموش شده و استعداد احیا دارند ، بیان شوند . ناگفته نماند که نگارنده در تحقیق و پژوهش خود ، ناز شیوه توصیفی_تحلیلی بهره برده است.

کلیدواژه ها

برابرنهادهای قرآنی , سبک و زبان , ساختار دستوری و گویش خاص کشف الاسرار و عده الابرار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.