مطالعه تطبیقی وجوه آرمان شهری و ویران شهری پوسترهای صلح یا ضدجنگ طراحان معاصر صد سال اخیر ایران و امریکا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات راهبردی فرهنگ، دوره: 1، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SCSJ-1-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 416
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر نجفی

کارشناسی ارشد، پژوهش هنر، دانشکده هنر، دانشگاه سمنان saharnajafi@semnan.ac.ir

فریده آفرین

هیئت علمی گروه پژوهش هنر، دانشکده هنر، دانشگاه سمنان (نویسنده مسئول) F.afarin@semnan.ac.ir

غلامرضا سماوی

مربی، گروه نقاشی، دانشکده هنر، دانشگاه سمنان samavi@semnan.ac.ir

چکیده

در پژوهش پیش رو، با تحلیل محتوا از مباحث نظری جامعه شناختی، مولفه هایی را برای تحلیل پوسترها انتخاب کرده ایم. با اتکا به ویژگی های محتوایی آرمان شهری و ویران شهری، پوسترهای انتخابی از دو طراح گرافیک ایرانی قباد شیوا و مهدی سعیدی و دو طراح گرافیک امریکایی سیمور چواست و میلتون گلیزر را تحلیل و تفسیر کرده ایم. در سطح تفسیر پوسترها فراتر از تحلیل مولفه های تجسمی به این پرسش پاسخ داده ایم که آثار انتخابی دارای مولفه های آرمان شهری، ویران شهری است یا به این دو جنبه بی اعتناست. پوسترهای مهدی سعیدی، با حرکت از سطح آشکار اجزا و عناصر تجسمی به سمت سطوح محتوای پنهان، معانی ای چون به پرسش کشیدن ایده صلح در جوامع را با خود همراه دارد. در پوسترهای صلح قباد شیوا، زبان تصویر جهانی است و به عبارتی، هنرمند به دنبال طرح و سبکی از هنر است که دربرگیرنده سلیقه بین الملل باشد. سیمور چواست در مجموعه پوستر خود نیز بر این ایده اشتراک نظر دارد که بشریت نمی تواند از گزند جنگ و سلاح های نظامی در امان باشد. گلیزر هم برای بیان مفاهیم خود از زبان بدن بهره برده است که اغلب فهم مشترکی از آن وجود دارد. روی سخن فرم پرنده صلح با زبانی جهانی همه دولت هایی است که انگاره صلح در دست آن ها حالت های مختلفی به خود گرفته و بازیچه است. پوسترهای مهدی سعیدی و آثار امریکایی بیشتر بر وجوه ویران شهری تکیه کرده اند. قباد شیوا رویکرد انتقادی به نماد صلح جهانی اتخاذ نکرده و با تبعیت از نماد جهانی صلح بیشتر به جنبه های آرمان شهری توجه کرده است.

کلیدواژه ها

آرمان شهر, ویران شهر, صلح, ضدجنگ, پوستر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.