تحلیل اسنادی نقش تحولات ارضی بر تعارضات ملکی و دعاوی حقوقی (مورد واکاوی: دهستان ماهیدشت)
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: دوفصلنامه مدیریت اراضی، دوره: 10، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_LMJ-10-2_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 424
نویسندگان
کارشناس ارشد گروه ترویج و آموزش کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی کرمانشاه.
دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی کرمانشاه
استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی کرمانشاه.
چکیده
تعارضات ملکی و دعاوی حقوقی یکی از بغرنجترین مسائل کشاورزی است. ازاین رو پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد کیفی و با تکیه بر پژوهشهای اسنادی و میدانی سعی نموده است به بررسی روند تحولات ارضی دهستان ماهیدشت طی ۶۰ سال اخیر در خصوص تعارضات ملکی و حقوقی بپردازد. شواهد و اسناد بررسی شده در سال های ۱۲۶۴ هجری خورشیدی تا ۱۳۴۱ گویای این مطلب است که نظام بهره برداری از زمین، نظام ارباب- رعیتی بودهاست و با اجرای اصلاحات ارضی از سال ۱۳۴۲ و سال های پس از آن به خردهمالکی تبدیل شد؛ بنابراین اولین گام که در ارتباط با دگرگونی ساختار اراضی کشاورزی برداشته شد، مربوط به اصلاحات ارضی ۱۳۴۰ هجری خورشیدی بود. این اتفاق باعث خردشدن اراضی کشاورزی شد. متعاقب خردشدن اراضی؛ پراکندگی قطعات، هموار و ناهمواری، تعارضات و مناقشات بهوجود آمد. نظام خرده دهقانی پاسخگوی نیازهای خانوادگی بهره بردار کشاورزی نبود. به عبارت دیگر، تحولات اجتماعی به تحولات اقتصادی منجر شد و متعاقبا سایر تحولات در فرهنگ نیز به وقوع پیوست. در بررسی های صورت گرفته شده از اسناد و مدارک نسقداران در ماهیدشت مشاهده شد که بیشترین مالکیت ها و صدور اسناد زراعی در سال های ۵۰-۱۳۴۵ هجری خورشیدی اتفاق افتاده است. تعداد زیادی از این اسناد قطعی و رسمی بودند و مصاحبه با ۲۵ نفر از ریشسفیدان محلی مشخص شد که تعارضات و دعاوی ملکی پس از خردشدن اراضی، بعد از اصلاحات ارضی و تقسیم ارث بهوقوع پیوسته است. مهمترین اقدامی که در زمینه کاهش تعارضات ملکی پیشنهاد میشود ثبت زمین و سیستم کاداستر است.کلیدواژه ها
تحلیل اسنادی, تعارضات ملکی, دعاوی حقوقی اراضی زراعی, ماهیدشتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.