ساخت و بهینه سازی غربال های مولکولی کربنی به منظور جذب مونوکسید کربن

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JREH-8-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 191
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا زاهدی

گروه محیط زیست، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند، تهران، ایران

حسین غفوریان

گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده علوم و فنون دریایی،دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران

یحیی زمانی

پژوهشکده گاز، پژوهشگاه صنعت نفت، تهران، ایران

شهرزاد خرم نژادیان

گروه محیط زیست،دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند، دماوند، ایران

رضا دباغ

پژوهشکده چرخه سوخت هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف: مونوکسید کربن ترکیب مهمی است که قابلیت تبدیل به مواد شیمیایی مختلف و آسیب رساندن به محیط زیست و انسان را دارد. انتخاب مکانیزم و جاذب جهت جذب گازهای آلاینده از لجاظ کارایی و هزینه اهمیت بسزایی دارد. در مطالعه حاضر بهینه سازی غربال های مولکولی کربن ساخته شده با هدف جذب بیشتر مونو کسید کربن انجام شد.مواد و روش ها: در این تحقیق از پوست گردو برای ساخت غربال مولکولی کربن و از روش فیزیکی برای فعال سازی کربن استفاده شد.. بهینه سازی جاذب ها دانه بندی شده طی دو فرآیند فرآوری و لایه گذاری انجام شد. جاذب ها در pH=۴.۵-۶.۵-۹ فرآوری و با مخلوط های روغن– نفت و روغن–تینر (نسبت ۱:۱) لایه گذاری شدند. ظرفیت جذب مونو کسید کربن توسط جاذب ها در شرایط یکسان(۲ گرم جاذب ، دمای °C ۲۵ و فشار ۲ بار) به روش حجمی اندازه گیری شد.یافته ها: بیشترین راندمان در میان جاذب های فرآوری نشده برای CMS (Ac) با ۲۸۱/۰ میلی مول مونو کسید کربن بر گرم و در میان جاذب های فرآوری شده و لایه گذاری شده با روغن – نفت برای CMS (Al-K) با ۵۹۱/۰ میلی مول مونو کسید کربن بر گرم و در میان جاذب های فرآوری شده و لایه گذاری شده با روغن - تینر و در میان تمام جاذب ها برای CMS (Al-T) با ۸۵۸/۰ میلی مول مونو کسید کربن بر گرم بدست آمد. نتیجه گیری: غربال مولکولی کربن توانایی جذب و کاهش غلظت مونو کسید کربن که از آلاینده های محیط زیست محسوب می شود را دارد. بهینه سازی راندمان جذب را افزایش می دهد.

کلیدواژه ها

ظرفیت جذب, غربال مولکولی کربنی, مونو کسید کربن, فرآوری, لایه گذاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.