مطالعه ریزوسفری اثر کمپوست بقایای هرس درختان در حضور باکتری های محرک رشد بر برخی شاخص های کیفی خاک
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 31، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_WASO-31-2_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 160
نویسندگان
دانشگاه ارومیه-گروه علوم خاک
عضو هیات علمی دانشگاه ارومیه-گروه علوم خاک
دانشگاه ارومیه- گروه علوم خاک
چکیده
این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیر کمپوست حاصل از بقایای هرس درختان میوه در حضور باکتری های ریزوسفری محرک رشد (PGPR) بر برخی شاخص های بیولوژیکی خاک آهکی در قالب آزمایشی بصورت فاکتوریل با طرح کاملا تصادفی در شرایط گلخانه ای در رایزوباکس اجرا شد. فاکتورها شامل منابع آلی (کمپوست، بقایای هرس و بدون ماده آلی)، تلقیح میکروبی (باکتری هایPGPR و بدون تلقیح) و خاک (خاک ریزوسفری و غیرریزوسفری) بودند. در پایان دوره رشد گیاه گندم، کربن زیست توده میکروبی، فسفر زیست توده میکروبی، تنفس پایه، تنفس برانگیخته و فسفاتاز قلیایی در خاک های ریزوسفری و غیرریزوسفری تعیین گردید. نتایج نشان داد که کاربرد کمپوست به همراه تلقیح باکتری های PGPR باعث افزایش معنی دار کربن زیست توده میکروبی، فسفر زیست توده میکروبی و فسفاتاز قلیایی نسبت به تیمار کمپوست (بدون تلقیح) شد. همچنین تیمار کمپوست، کربن زیست توده میکروبی، فسفر زیست توده میکروبی و فعالیت آنزیم فسفاتاز قلیایی را به ترتیب ۲۳/۱، ۵۹/۱ و۰۵/۱ برابر در خاک ریزوسفر نسبت به غیرریزوسفر افزایش داد. بقایای هرس به ترتیب موجب افزایش ۵۵/۱۰ و ۲۳/۲ برابری تنفس پایه و تنفس برانگیخته در خاک ریزوسفری در مقایسه با غیرریزوسفر شد. چنین استنباط می گردد که کاربرد مواد آلی در شرایط تلقیح میکروبی منجر به بهبود شاخص های کیفی خاک می گردد.کلیدواژه ها
بقایای هرس, رایزوسفر, رایزوباکس, شاخص های کیفیت خاک, ماده آلیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.