بهینه سازی شرایط تغذیه ای و محیطی برای آزادسازی پتاسیم از ایلایت توسط Aspergillus niger و Pseudomonas fluorescens

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 32، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-32-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 139
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز اشرفی سعیدلو

دانشجوی دکتری گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

عباس صمدی

استاد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

میرحسن رسولی صدقیانی

استاد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

ابراهیم سپهر

استاد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

محسن برین

استادیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثر منابع مختلف کربن بر قابلیت انحلال پتاسیم توسط باکتری Pseudomonas fluorescens و قارچ Aspergillus niger و مدل سازی اثر سطوح مختلف متغیرهای زمان انکوباسیون، pH و منبع کربن بر انحلال پذیری پتاسیم با استفاده از طرح مرکب مرکزی انجام شد. در مرحله ی اول، بر مبنای طرح پلاکت – برمن، تعداد ۱۲ آزمایش با ترکیب سطوح مختلف تعریف شده و تاثیر منابع مختلف کربن شامل گلوکز، ساکارز و فروکتوز در دو سطح ۱+ (۱۰ گرم در لیتر) و ۱- (۵ گرم در لیتر) بر انحلال پتاسیم موجود در ایلایت مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله دوم، پس از گزینش منبع کربن مهم و تاثیرگذار، دامنه های متفاوتی از متغیرهای مستقل شامل زمان انکوباسیون، pH و منبع کربن در نظر گرفته شده و بر اساس مقادیر کدبندی شده متغیرهای مستقل، طراحی آزمایش صورت پذیرفت. نتایج نشان داد تاثیر منابع کربن بر رهاسازی K توسط باکتری و قارچ معنی دار نبود و لذا هر کدام از آنها میتوانند بهعنوان جایگزین یکدیگر در محیط کشت استفاده شوند. بر مبنای نتایج تحلیل آماری ضرایب مدل طرح مرکب مرکزی، pH اثر مثبت و افزاینده ای بر افزایش رهاسازی پتاسیم محلول داشت (۰۰۰۱/۰> P). به طوری که بیشترین آزادسازی پتاسیم توسط باکتری و قارچ به ترتیب برابر با ۷۵/۱۰۹ و ۳/۱۷۰ میلی گرم در لیتر، در سطوح مرکزی زمان و منبع کربن، و ۳۶/۱۰ = pH مشاهده شد. بر اساس مقدار ضریب تبیین مدل طرح مرکب مرکزی، به ترتیب ۹۱ و ۸/۸۷ درصد از تغییرات پتاسیم محلول در حضور باکتری و قارچ توسط این مدل قابل تبیین بود.

کلیدواژه ها

بهینه سازی , ایلایت , میکروارگانیسم های حل کننده , پتاسیم , منبع کربن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.