ارزیابی پتانسیل کمی و کیفی منابع آب زیرزمینی دشت جیرفت با استفاده از GIS و مدل فرایند تحلیل سلسله مراتبی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست و مهندسی آب، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JEWE-8-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد فاریابی

استادیار، گروه مهندسی طبیعت، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران

چکیده

در این پژوهش پتانسیل آبخوان دشت جیرفت ازلحاظ کمی و کیفی بررسی شد. بدین منظور شاخص پتانسیل آب زیرزمینی و شاخص کیفیت آب زیرزمینی با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی محاسبه شدند. برای محاسبه شاخص پتانسیل آب زیرزمینی از پارامترهای مرتبط استفاده شد. شاخص کیفیت آب زیرزمینی نیز با توجه به مقدار جامدات محلول در آب زیرزمینی، سختی کل و غلظت یون­های سدیم، سولفات و کلراید محاسبه شد. درنهایت با استفاده از قابلیت­های سیستم اطلاعات جغرافیایی، نقشه­های شاخص پتانسیل کمی و کیفی آب زیرزمینی تهیه شد. بر اساس نتایج به دست آمده دشت جیرفت ازلحاظ پتانسیل کمی به سه رده خوب، متوسط و ضعیف تقسیم­بندی شد که به­ترتیب ۴۲، ۳۲ و ۲۶% از مساحت دشت را به خود اختصاص دادند. از دیدگاه پتانسیل کیفی نیز دشت جیرفت به چهار منطقه نامناسب، ضعیف، قابل قبول و خوب تقسیم­بندی شده که به ترتیب ۲، ۱۱، ۲۷ و ۶۰% از مساحت دشت جیرفت را تحت پوشش قرار می­دهند. بر اساس نتایج این پژوهش، بهترین پتانسیل آب زیرزمینی در بخش میانی دشت و ضعیف­ترین پتانسیل آب زیرزمینی در حاشیه شرقی و جنوبی آن مشاهده می­شود. ازلحاظ پتانسیل کیفی، به جز بخش­های جنوب و جنوب غربی دشت، پتانسیل کیفی آب زیرزمینی در سایر بخش­ها مناسب است.

کلیدواژه ها

پتانسیل آب زیرزمینی, دشت جیرفت, فرآیند تحلیل سلسله مراتبی, GIS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.