بررسی کارایی حذف فلوراید از محلول های آبی با استفاده از کربن اصلاح شده میوه بلوط: مطالعات ایزوترم و سینتیک جذب

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست و مهندسی آب، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JEWE-8-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 265
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رمضانی

دانشجوی دکتری، گروه محیط زیست، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان،ایران

بهاره لرستانی

دانشیار، گروه محیط زیست، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران

سهیل سبحان اردکانی

استاد، گروه محیط زیست، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران

مهرداد چراغی

دانشیار، گروه محیط زیست، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران

حشمت الله نورمرادی

دانشیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران

چکیده

فلوراید از جمله ترکیبات توسعه یافته ای است که از راه های مختلفی می تواند وارد منابع آبی شود. سازمان جهانی بهداشت حداکثر غلظت مجاز آن را در آب آشامیدنی  mg/l۵/۱ توصیه نموده است، بطوریکه غلظت بیش از حد مجاز آن می تواند برای سلامتی موجودات زنده و بوم­سازگان مضر باشد. هدف این پژوهش تعیین کارایی کربن فعال اصلاح شده به روش حرارتی- شیمیایی از میوه بلوط در حذف فلوراید بود. این پژوهش در یک سیستم ناپیوسته در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد. بدین منظور اثر پارامترهای موثر نظیر زمان، pH، غلظت، دوز جاذب و سایر عوامل دیگر بررسی شد. نتایج حاصل از آزمایش ها نشان داد که بیش­ترین مقدار حذف در مدت زمان min ۹۰، ۳pH=، دوزجاذب  g/l۱/۰ و با غلظت آلاینده mg/l ۵۰ صورت می گیرد. نتایج مدل های سنتیکی نشان داد که مدل فروندلیچ با ضریب تعیین (۸۶۳/۰=R۲) نسبته به مدل لانگمویر با ضریب تعیین (۷۳۶/۰=R۲) برای توصیف رفتار سنتیکی جاذب مدل بهتری است. تاکنون اکثر روش­های جذب برای حذف غلظت آلاینده mg/l ۳۰ انجام شده است در مطالعه حاضر با غلظت آلاینده ورودی mg/l ۵۰ می توان اظهار نمود که کربن فعال اصلاح شده میوه بلوط به­عنوان یک جاذب ارزان­قیمت، کارآمد و در دسترس برای حذف فلوراید از محلول های آبی محسوب می شود.

کلیدواژه ها

بلوط, جذب, فلوراید, کربن فعال, محلول های آبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.