تاثیر روش های خاک ورزی حفاظتی و مقادیر مختلف سوپر جاذب رطوبت بر خصوصیات فیزیکی خاک و کارآیی مصرف آب در ذرت دانه ای

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مکانیزاسیون کشاورزی، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAMTB-6-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید روزبه

بخش تحقیقات فنی و مهندسی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، داراب، ایران

سیدابراهیم دهقانیان

بخش تحقیقات فنی و مهندسی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، داراب، ایران

چکیده

چکیدهبه ­منظور ارزیابی تاثیر روش­های خاک­ورزی حفاظتی و مقادیر مختلف سوپر­جاذب بر خصوصیات فیزیکی خاک و کارآیی مصرف آب آبیاری در ذرت دانه­ای پژوهشی مزرعه­ای به­صورت کرت­های خرد شده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی داراب طی دو سال زراعی اجرا شد. عامل کرت اصلی شامل خاک­ورزی مرسوم، کم­خاک­ورزی، بی­خاک­ورزی و عامل کرت فرعی شامل کاربرد ۸۰ ، ۱۰۰، ۱۲۰، ۱۴۰ کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب و عدم مصرف سوپرجاذب (به­عنوان شاهد) بود. نتایج نشان داد که روش­های بی­خاک­ورزی و کم­خاک­ورزی موجب افزایش جرم مخصوص ظاهری خاک به ­ترتیب به­میزان ۳/۱۹  و ۲/۹ درصد  نسبت به خاک­ورزی مرسوم در لایه ۱۰-۰ سانتی­متر خاک شده است. یافته­ ها هم­چنین آشکار ساخت که مقادیر سوپر­جاذب تاثیر معنی­داری بر جرم مخصوص ظاهری و شاخص مخروطی در لایه سطحی خاک داشتند. بیشترین میزان تخلخل و کمترین مقدار جرم مخصوص و شاخص مخروطی خاک زمانی مشاهده شد که ماده سوپر جاذب رطوبت به­میزان۱۲۰ و ۱۴۰ کیلوگرم در هکتار مصرف شده بود. عملکرد دانه ذرت و کارایی مصرف آب آبیاری واکنش ­های متفاوتی به مقادیر سوپرجاذب داشتند. بیشترین میزان عملکرد دانه ذرت و کارآیی مصرف آب آبیاری از ترکیب روش­بی خاک­ورزی و مقادیر ۱۲۰ و ۱۴۰ کیلوگرم سوپرجاذب، بدون داشتن اختلاف معنی­داری حاصل شد. بر اساس نتایج این تحقیق با توجه به میانگین عملکرد محصول و کارآیی مصرف آب آبیاری، به­کارگیری ۱۲۰ کیلوگرم در هکتار ماده سوپر­جاذب در ترکیب با روش بی­ خاک­ورزی برای نواحی جنوب استان فارس و مناطقی با اقلیم مشابه مناسب تشخیص داده شد.

کلیدواژه ها

واژه­ های کلیدی: جرم مخصوص ظاهری, سوپرجاذب, شاخص مخروطی, عملکرد ذرت, وضعیت بقایا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.