اثر دما و دوره نوری روی رفتار تولیدمثلی کرم ساقه خوار ذرت (Sesamia cretica Lederer (Lep.: Noctuidae

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نامه انجمن حشره شناسی ایران، دوره: 35، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JESI-35-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی یعقوبی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران.

علیرضا عسکریان زاده

گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران.

حبیب عباسی پور

گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران.

چکیده

کرم ساقه خوار ذرت Sesamia cretica Led.(Lep.: Noctuidae)از آفات مهم ذرت و نیشکر در بسیاری از نقاط جهان به­شمار می­رود. زنبور پارازیتوئید تخم (Telenomus busseolae Gahan (Hym.: Scelionidae به­عنوان مهم­ترین دشمن طبیعی، علیه این آفت در خوزستان پرورش و رهاسازی می­گردد. این زنبور ازنظر میزبانی بسیار تخصصی بوده و در انسکتاریوم و آزمایشگاه تنها روی میزبان طبیعی پرورش داده می­شود. در این مطالعه بهترین شرایط دمایی و دوره نوری بر رفتار تولیدمثلی حشرات بالغ شب­پره در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور صفاتی مثل درصد تخم­های بارور، میزان تخم­ریزی، اوج تخم­ریزی و عمر حشرات بالغ در تیمارهای آزمایشی ارزیابی شدند. تیمارهای دمایی شامل دمای ۲۴، ۲۷ و ۳۰ درجه سلسیوس و تیمارهای دوره نوری شامل ۲۴ساعت تاریکی، ۱۲ ساعت روشنایی:۱۲ ساعت تاریکی، ۱۶ ساعت تاریکی: ۸ ساعت روشنایی (رژیم روز کوتاهی)، ۸ ساعت تاریکی: ۱۶ ساعت روشنایی (رژیم روز بلند) بود. نتایج تجزیه آماری داده­ها نشان داد که بهترین دما برای دوره تخم­ریزی ۲۴ تا ۲۷ درجه سلسیوس است و در دمای ۳۰ درجه سلسیوس به­طور معنی داری میزان تخم­ریزی کاهش یافت. میزان دما و طول دوره نوری تاثیری بر درصد تخم های بارور و طول عمر حشرات بالغ نداشت. در بررسی دوره نوری، رژیم­های نوری بر میزان تخم­ریزی اثر معنی دار نشان داد به­طوری که بیش­ترین میزان تخم­ریزی در رژیم ۱۲ ساعت روشنایی: ۱۲ساعت تاریکی و بعد از آن در رژیم ۱۶ ساعت تاریکی: ۸ ساعت روشنایی (رژیم روز کوتاهی) و کم­ترین میزان تخم­ریزی در تاریکی مطلق اتفاق افتاد. در همه تیمارهای دمایی و دوره نوری اوج تخم­ریزی در روز دوم تخم­ریزی اتفاق افتاد.

کلیدواژه ها

Sesamia cretica, ذرت, دوره نوری, دما, میزان تخم ریزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.