سازوکار آنتی زنوز در ارتباط با الگوی الکتروفورز پروتئین برخی ژنوتیپ های بادمجان تحت تنش تریپس پیاز Thrips tabaci Lindeman (Thys.: Thripidae)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نامه انجمن حشره شناسی ایران، دوره: 36، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JESI-36-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 116
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هدیه شرربار

دانشگاه بوعلی سینا

مهدی کاکایی

دانشگاه پیام نور

چکیده

تریپس پیاز،Thrips tabaci Lindeman  یکی از آفات مهم محصولات کشاورزی بوده که به طور گسترده در تمام نقاط جهان انتشار دارد. بادمجان از جمله میزبان­های این آفت است که هر ساله متحمل خسارات فراوانی می­شود. در این پژوهش، سازوکار آنتی­زنوز و نقش تراکم تریکوم و میزان کلروفیل برگ ده ژنوتیپ بادمجان (بلک­بیوتی، بلاکی، یلدا، لیدی، لیندا، لیما، کیم، برازجان، سیاه مشهد و محلی­زابل) نسبت به آفت تریپس در قالب آزمون انتخاب آزاد در گلخانه با شرایط دمایی ۱±۲۵ درجه سلسیوس و رطوبت نسبی ۵±۶۰ درصد با نسبت روشنایی/تاریکی (۸/۱۶) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین الگوی الکتروفورزی پروتئین کل هر ژنوتیپ و تنوع آن در ژنوتیپ­های مختلف با استفاده از روش SDS-PAGE، و نیز ارتباط این صفت با تعداد تریپس­های جلب شده طی آزمون انتخاب آزاد مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی الگوی الکتروفورزی ژنوتیپ­های مورد مطالعه، حاکی از وجود تفاوت در تعداد و نوع باندهای پروتئینی و نشان­دهنده وجود تنوع بین تیمارهای (ارقام) مورد آزمایش بود که می­توان از این موضوع در برنامه­های به­نژادی ژنوتیپ­های بادمجان نسبت به آفت تریپس بهره برد. ژنوتیپ­ها از نظر درصد آسیب تریپس پیاز، میزان کلروفیل برگ و تراکم تریکوم­ها دارای اختلاف معنی­داری بودند همبستگی معنی­داری بین صفات مورد اندازه­گیری در گلخانه و داده­های مولکولی بدست نیامد اما، به طورکلی، ژنوتیپ­های لیما و لیندا با دارا بودن بیشترین فاصله ژنتیکی (۴۵۴/۰) نسبت به سایر ارقام مورد مطالعه و پتانسیل مقاومتی نسبت به تریپس پیاز، می­توانند در برنامه­های به­نژادی مورد تلاقی قرار گرفته و در آزمون­های تکمیلی، بیشتر مورد بررسی قرار گیرند.

کلیدواژه ها

تریپس پیاز, آزمون مانتل, SDS-PAGE, سازوکار آنتی زنوز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.